Nov 20, 2009

Home » , , » University Students that Involve in Prostitution???

University Students that Involve in Prostitution???

Hee.............gile tak title aku nih???

anyway..juz wanna help people with their work...at the same time i'm gaining knowledge. The topic is the same as the title. Haha...first tajuk nih wat aku freak out teruk gak rr..menakutkan. Sebabnye aku tak pernah dengar pun isu nih. Tapi orang kata benda nie memang ada berlaku. So sangat-sangat laa tak sangka. Memandangkan orang nie nak guna untuk research dy so aku bagi laa sikit pendapat on this topic. Maybe tak complete sebab aku pun tak tahu menahu tentang isu nih. Nie adalah perbualan aku ngn orang nie melalui YM.

salam...
arip: wsalam
************: bleh tlg x+++
************: ??
arip: tlg pe
************: awak selalu tulis blog kan...
arip: oh..
************: bleh x awak tulis tentang isu
arip: nape
************: university students that involve in prostitution??
************: nk buat research... jadi nak minta pandangan awk lah...
arip: prostitution tue dlm bm ape ek...maaf x pndi sgt bi..hee
************: blh??
arip: pengguguran ank k
************: bkn...
************: pelacuran... sorry x sopan tajuk dia nie....
************: heheheheh
arip: ooo....
arip: berat tajuk nih...haha..x mengkaji sgt bnd2 nie
arip: tp nk isi yg cmne ek
************: tapi dlm konteks nie... perempuan simpann pun blh di kira jugak lah...
arip: ad k student yg involves...ad fakta kes x..
************: apa2 pun blh...
************: cth nya...
************: faktor...
************: mcm mana benda nie bleh affect study, life negara semua lah....
************: pastu....
************: student yg asal dr mana slalu terlibat dgn benda2 nie semua.... student yg mmg asal bdr atau yg migrate dr kampung ke bandar???
************: apa2 pn blh....
************: ada...
************: fakta secara tepat x da lagi....
************: tapi benda  nie ada berlaku....
************: mungkin kita x nampak... that's why kena kaji.... hahaha~
arip: oo...ye k..sbb mmg x penah dgr pn bnd nie
arip: yg nie kire kalo bohsia 2 kire prostitute gk k
************: yup...
************: tu lah yg saya maksudkan....
arip: oh..ok2..nnt nk cr idea dlu..sbb pale otak tgh pk psl bnd len..so nk kna adjust blk
************: tapi dlm konteks research saya... saya x terhadkan kpd bohsia....
************: saya juga ambil kira students yg kuar ngan llk, walaupun x melakukan hal2 tue.... tapi mereka masih d byr saa anggap benda tue dlm kontewks yg sama....
************: jadi x semestinya kena jual bdn br anggap prostitue...
************: ooo... ok...
************: sorry ganggu... tapi saya perlukan pendapat org yg dah mmg kat u... hihihi~




So based on the conversation..dy cakap tak semestinya student tue jadi pelacur terus. Tapi perbuatan melacurkan diri laa kan. Haha...kasar lak rasanya istilah pelacur, melacur dll nih. Jadi bila aku on conversation nih pale otak aku duk serabut ngan mende illuminati lagi. So kena twist sket jugak laa nak tukar skop pemikiran..haha. Tapi memang semua kebetulan laa sebab masa aku tengah taip pasal post Conspiracy Maker tue ada cite 360 kt tv3 and guess what, isu yang diorang bawak pasal remaja nak hidup bebas.

So kaitan dy kat sini macam tue laa yang membawa kepada teenager nak jual badan diorang. Tue baru salah satu laa daripada semua faktor yang ada. Aku tak nak limitkan skop aku juz pada student U tapi kepada teenager terus sebab nie laa golongan-golongan yang da ada dalam kadar kritikal gejala sosial sekarang nie.




Faktor Benda nie Berlaku :-
  1. Nak hidup bebas
  2. Pengaruh Media
  3. Dah pernah terjebak lalu ketagih
  4. Couple
  5. Masalah Keluarga
  6. Cetek kefahaman agama walaupun dari tadika sampai tingkatan 5 (or maybe tingkatan 6) belajar pendidikan Islam..even kat U pun ada Islamic Studies...ntah pe laa yg diorang belajar..tatau laa.
  7. Lemah Iman
  8. Tak takut Tuhan
  9. Ada penyakit al-Wahan (Cinta Dunia & takutkan Mati)
  10. Pengaruh Rakan Sebaya or Tak  Sebaya
  11. Tak Jaga Solat (sila rujuk Surah al-Ankabut ayat 45)
  12. Faktor persekitaran
  13. dan lain2 yang munasabah




Effect benda nie sangat2 laa teruk..boleh dibayangkan macam mana keadaan dia kalau dibiarkan golongan2 intelek nie (student U) teruskan dengan perbuatan terkutuk ini. Tatau laa nak kata apa. Intelek tapi bodoh (maaf terkasar bahasa). Maknanya pale otak intelek tapi akhlak zero.

Effect kepada diri sendiri :-
  1. Lahir anak luar nikah
  2. Dipandang serong
  3. Kena kutuk, hina, maki, cerca, fitnah, umpat dll
  4. Ada harapan dijangkiti HIV
  5. Terdedah pada macam2 jenis penyakit laen yang berpunca dari sexual intercourse
  6. Kaya dengan duit yang tak berkat
  7. Ketagih nak berzina sampai sanggup jual badan sendiri sbb nak puaskan nafsu
  8. Study pun ley hancus sebab hilang fokus akibat ketagih
  9. Akan selalu wat onani sebab ketagih (onani menyebabkan kita jadi pelupa) jadi akan jejaskan study..
  10. Akan lakukan apa saja janji nafsu dipuaskan
  11. Lupa Tuhan, lupa diri, lupa keluarga, lupa segala-galanya
  12. dan lain2 yang munasabah






Effect pada negara dan ummah :-
  1. Merosakkan nasab keturunan
  2. Lahirnya masyarakat yang buruk akhlaknya (bayangkan Perdana Menteri dari kalangan penzina. Habis Malaysia nih...abes dihalalkan zina kat Malaysia nanti )
  3. Hilangnya golongan pelapis kepimpinan dek kerana pelapis2 ini sebuk dengan zina
  4. Macam bese laa...mendatangkan nama buruk kepada negara & fitnah kepada agama itu sendiri
  5. Mendatangkan bala Allah s.w.t.
  6. dan lain2 yang munasabah



Jadi banyak agi sebenarnya effect2 buruk akibat perbuatan nie bukan sekadar pada diri sendiri tapi kepada keluarga, masyarakat, negara, agama dan macam2 lagi. Semua benda nie akan bermain-main dalam pale otak kita nanti. Sebab tue laa Allah kata jangan dekati zina, dekat pun tak boleh..xde nak try2..alasan2 cam tue sangat2 tak boley pakai. Pastu golongan2 yang terjebak nie aku katakan pelbagai sebab kat mana2 pun jadi benda nie. Aku tak terima kalau orang kata orang2 camnie datang dari kampung. Bagi aku orang kampung ke orang bandar ke orang pekan ke orang tebuk ke orang hulu ke orang hilir ke orang-orang ke semuanya ada chance untuk berlaku prostitution nih. Jadi depend pada iman dan akhlak diorang sendiri laa. Orang bandar digambarkan mempunyai gaya hidup bebas yang adakalanya liar. Jadi adakah tue boleh dijadikan kesimpulan semua budak bandar nie bohsia, pelacur, jalang dll. Ada juga orang bandar yang baik2. Ramai je, tapi lumrah manusia nie nak tengok yang buruk je. Yang baik haram xnak tengok.



Ok, aku ada sebut pasal cite 360 kan tadi. Aku sempat tengok gak & dengar laa satu pengakuan dari sorang minah nie. Dia nak kebebasan dalam idup dy, dia salahkan mak bapak dia sebab tak paham kehendak dia, aku dalam ati da kata "pale otak ko". Pastu kata pulak orang nie kalau golongan2 camnie asik pandang negatif jek, pandang slack jek, cam diorang nie jahat jek, tak pernah pun tengok positive side kat diorang. Sekali lagi aku nak maki alasan2 camnie. Pelik ke aku tak setuju ngan pendapat2 diorang nie?? Aku pun remaja gak kan, patutnya naluri aku kena sama laa ngan diorang. Haha...lantak laa aku nak jadi len, aku selesa dengan cara aku sekarang. Aku tak suka apa yang aku tak suka so nak kata apa lagi kan. Haha...aku sangat2 rasa kebebasan tue patut disekat. Tak perlu sekat sepenuhnya tapi sekurang-kurangnya kawal laa remaja2 nie. Tapi tue laa bila dikawal kata diri dikongkong, bila dilepas nak idup pun tak pandai da. Da baligh tapi tak mumayyiz...nak kata tak sunat lagi da sunat da..kena sunat lagi sekali laa kot kan. Hee..



Nie antara fakta2 yang aku pernah dengar laa..tak pasti sahih atau tak tapi boleh laa dijadikan iktibar. Ada satu fakulti di sebuah U tempatan bila dibuat survey kepada semua student di fakulti tersebut, didapati hampir semua orang mengaku sudah terlibat dalam zina atau erti kata lain pernah berzina. Masya Allah. Ada juga satu fakta di sebuah U tempatan jugak tak silap katanya beberapa tahun yang lalu yang dibuat oleh satu klinik swasta di luar U tersebut bahawa 30% pelajar perempuan di U tersebut pernah datang ke klinik mereka dan menjalankan proses menggugurkan anak. Dan dalam 30% tue plak ada dalam kalangan diorang nie datang lebih dari sekali...Masalah2. Tue beberapa tahun yang lepas, macam mana pulak tahun nie tahun 2009. Lebih ke kurang?? Fikir2 laa sendiri.



So penyelesaiannya kalau nak ditaip dalam nie sangat simple, kembali berpegang pada al-Quran dan as-Sunnah. Senang je kan..huhu..ye taip memang senang tapi nak buat tue susah. Tapi nie laa yang perlu kita tempuh, nak berjaya bukan senang kan. Nie baru ujian sket da kantoi, camne kan sedangkan Nabi da merasa ujian yang lagi berat dari kita. Jadi, dalam pendidikan Islam tue jangan sekadar teori saja..jangan ajar sebab nak bagi A subjek Pendidikan Islam jek..pentingkan amal praktikal tue..tue yang lebih penting.

Apa2 pun aku rasa perlu jugak aku tau sikit or kaji pasal benda nie untuk aku tau dengan lebih mendalam laa kan.




3 comments:

~nazierah~ said... [Reply to comment]

klau da kaitkn ngn dak u,
i guess prostitution ni blaku sbb nk dpt wang lbih la kn?
almaklum la, dok kt cmpus,kos hdup tggi, sewa uma,yuran,n so on..
klau xdok cmpus pn, duit tu nk guna utk enjoy..
tu yg smpai ade yg sggup nk ad sugar daddy, hbis dkacauny laki org..
xpn, siang g cmpus, mlm g klab..
bnde ni mmg blaku,
xkira la u mne2 pn..even kt tmpt ak pn xbrani jmin la xde
sbb sgt rmai yg pkai tdung kt dlm cmpus pn sbb praturan je
bt then, g clubbing,mnum arak, n so on..

and, pnwar utk pnyakit AIDS hrap2 xkan ade la
bygkn bile pnawar dy da ade,
mkin mningkt la zina,pelacuran kt msia ni
sbb 1 mse dlu, wktu pnyakit sifilis mrebak dsbbkn placuran,
mka jumlah org yg tlibat dlm placuran, or yg mlnggan placur ni,
b'kurang..msing2 tkut kne jangkit.
but bile pnawar utk pnyakit tu dh jmpe,
mningkt la balik gejala ni
n skang ni,AIDS..yg msih xdtemui ubatny..
so,snang kta, xyah la ade pnawar
klau xnk kne,jgn tlibat..tol x?=D

okeh! nice one....post yg universal.
t'kjut gak ak tngok topik ni tdi..huhu
bt, ok je snany..mnusia kne slalu dberi peringatan & ddedahkn dgn bnde2 cmni kn?
kte kne la luaskn skop pmbcaan&pngetahuan kita,
insyaAllah Allah akn luaskn skop pmikiran kta.

~Ms. Alia~ said... [Reply to comment]

thumbs up.. aku ske post nie..
gud job la arep..

Anonymous said... [Reply to comment]

salam. saya baru dan sedang mencari an-nur....
minta tolong 4share pape tazkirah. terima kasih..
al maklum musim cuti sekolah...