Oct 8, 2009

Home » , , , » Jom Muhasabah!!!

Jom Muhasabah!!!



Post nih aku tujukan khusus untuk diri aku sendiri & sahabat2 KISAS, SMKA & Sekolah2 Agama Seluruh Malaysia yang kini bergelar bekas pelajar atau Alumni atau ex-student dll.

Cuba renung balik sepanjang 5 tahun or maybe 4 Tahun or 3 Tahun or 2 Tahun or Setahun Setengah mahupun Setahun korang berada di Sekolah Agama. Apa yang da korang dapat? Lepas tu lak korang aplikasi tak apa yang da korang dapat tu? Korang sambut tak hadis Rasulullah yang suruh kita menyampaikan dakwah walaupun satu ayat?

Tue sume tue kna renung balik. Sebab takut nanti kat akhirat kna soal balik. Golongan kita nih golongan yang blajar agama. Jadi tanggungjawab utk menyampaikan tue secara automatik diturunkan kpd kita walaupun x mau. Nak tak nak kena buat gak. Faktor Ikhlas tak Ikhlas tak leh diterima sebab nie kewajiban. Tak mau buat tanggung laa kat akhirat. Bukan nak jadi syadid tp sbg seorang yang blajar agama. Kena laa paham tanggungjawab masing2.

Cba ingat balik korang nih dulu kat skola baik je. Kalau yang Muslimin tue slalu pg surau solat berjemaah, bagi tazkirah or dengar tazkirah, ad yg kopiah tue x penah lekang dr pale. Slalu baca Quran, bca buku2 ilmiah, sembang2 hal Islam, dgr ceramah, macam2 laa kan. Kalo Muslimat lak lbey kuang gak ngan Muslimin tp penampilan diorg dengan tudung labuh da kira ok da 2. Cuma tinggal nak stay Istiqamah je ag.

Tp yg sdeynye bla masing2 da kuar, da merasa suasana dunia luar mula jadi len da perangai tue. Yang Muslimin tue dr pki sluar panjang da mula da pki Sluar tiga suku, pastu seluar pendek pastu ntah pape laa kan. Kalo yg Muslimat lak dari tudung yang labuh tue lame2 makin pendek then lame2 ilang trus tudung. Pastu msa kt skola masing2 pandai je x kapel tp bla da kuar mula dah brjinak-jinak ngan kapel. Masa skolah dlu x pernah kenal clubbing da abes skola da pndi lak gi clubbing. Macam2 lg laa....nie fenomena yg melanda dak skolah agama. Tak dinafikan ad yg da start bnd2 tue tyme kt skola ag. Orang cmnie aku pn da tatau nk describe diorg cmne. Betapa ignorance nye diorg nih. Kata jahil nnt marah, kata bodoh nnt nk gado lak tp nk wt cmne kan. Allah kurniakan akal yg da power nih xmo pakai btul2. Sori ayat kasar tp nie hakikat. Kalo terasa muhasabah laa diri sendiri. Sedangkan Saidina Umar yg salah satu sahabat yg dijamin ke syurga pun malam2 sebat diri sendiri sbg muhasabah, nie kan kita yang ntah masuk syurga k neraka kta pn tatau.

Bla pk blk sdey byk gk laa. Sepatutnya, dak2 skola agama nie laa yg jadi org yg nk guide org len ke jalan yg btl. Nie len plak yg jadi, dy di'guide' k jalan yg x btl plak. Bekerja untuk Islam bukan susah mana pun. Memang orang yang pegang amanah nie berat tapi kerja nie berbaloi. Tak kat dunia kita akan dapat hasil kat Akhirat. Ilmu tak cukup x leh jadi alasan sebab kita nih da blajar skola agama. Tak rasa bengong k da ad pluang blajar kt skola agama tp x manfaatkn pluang tue sebaik mungkin. Padahal ramai ag yg nk sangat2 blajo kt skola agama tue tp x dapat. Tak rasa k korang nie da wat khianat pd Islam? Tak takut Tuhan k? Tak rasa k Allah tue duk pandang je ap kita wat?



Bila nk tegur geng2 camnie pn da rse xde kekuatan da. Bkn pe, byk sgt alasan. Kita nk paksa pn x leh gak. Diri masing2 da mumayyiz, da baligh, tp still x ley pk mne bek mne buruk. Kalau kat skolah dlu ad usrah je mst datang nye lah. Tp da masuk U je ad je usrah time tue laa nk kuar, time tue laa nk wt bende len. Ad je alasan escapism nk skip Usrah. Tp pk sndiri laa, org wat usrah bukan nk syok2 sendiri, naqib2 ajak usrah bukan saje2 nk men2 je. Ad signifikan dy sndiri. Pk sket je da leh nmpk ap pntgnya usrah nih. Bila org suh bg tazkirah xmo, alasan ilmu x ckp tp usrah pn x mo dtg pastu nk slhkn ilmu x ckp padahal dri sndiri xmo cri ilmu. Bla usrah pn malas nk dtg org ty mla laa kuar dalil reka sendiri. Dalil pakai pale otak utk kepentingan dri sendiri. Ntah x paham aku orang2 camnie.

Byk point aku sbnrnye tp wat panjang2 ak tau bukan orang bca sgt pn...so takat yg ad nie sape terasa tue pandai2 rr renung diri sendiri blk. Tengok blk ap yg da dibuat spnjang idup kt dunia nih. Eh aku rse cm ak terasa laa plak. Jom Muhasabah!!!!


3 comments:

Emberpen said... [Reply to comment]

terasa la arif.....
jazaakallahu khairankathira krn masih ingat kat golongan mcm ana ni.

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

alhamdulillah...
kalau terasa mknanya tue msh ad secebis kesedaran dlm dri kita..juz perlukan sdkt perubahan dan mujahadah utk berjaya dalam perubahan ini.

Anonymous said... [Reply to comment]

great artikel........
sme2 la muhasabah diri......