Jul 25, 2009

Home » , , » Materialistikkah Melayu???

Materialistikkah Melayu???


assalamualaikum w.b.t.

Spt dalam tajuk laa kan...actually ak tba2 terperasan dan terpikir psl benda nih. Sume gara2 skrg da Sya'ban & Ramadhan pn da dkt da...lps tu Syawal a.k.a. Hari Raya...tul x...bkn nk salahkan bulan yg mendatang...tp juz terpikir satu benda..nie sume berkaitan ngan hari raya. Pastu aku nak kecikkan lagi skop materialistik yang aku nak taip nih. Bukan materialistik ketika menjelang raya tapi tengah raya & sume nie berkaitan ngan budak2. Uiksss...pe kaitan budak2 ngan materialistik nih?? Rasenye k0rang pn leh teka kan...nie tabiat budak2 tyme raya. tul x.

Ok..kita sedia maklum time raya benda yang budak2 ske wat adalah kutip duit raya,,btol kan..hehe. So aku recall balik zaman aku kecik2 dlu laa kn. Tyme raya slalu gak aku pi kutip duit raya tapi aku msk umah 2 dlu then makan kueh raya sket k banyak k..minum2 dlu...then nk blah salam ngan tuan umah then dpt rr duit raya..tyme 2 slalunye dpt rm2 je....je...hehehe.

Tapi bila ak compare ngan bdk2 skrg ak rse cam completely x sama ngan zaman ak dlu laa kn. X laa nk salahkan budak2 tue sbb sume prkara akn berubah stp waktu. Zaman pn da brubah byk da skrg nih...tp style bdk2 skrg juz ketuk pintu umah trus mntk duit raya..bila da lame2 tuan umah da jd biase ngan style 2..so bila raya je da siap2 da klu ad bdk ketuk pintu trus je bagi duit raya..x nmpk pn mcm diorg nie nk beraya tp nk pi cari duit..x ke materialistik mcm 2..tp klu nk bndg pn same je laa ngan zaman ak dlu pn..cme kmi style je laen sket..ttp niat pi beraya 2 nk dpt duit raya gak kan..so adakah kanak2 melayu di malaysia diajar supaya menjadi materialistik sejak dr kecik...patut laa org Melayu nih (x sume) klu psl duit je kaw2 laju...bisnes nk bg cpt kaya laa..hutang cra senang laa (ah long), macam2 laaa...usaha x mo..nk duit cra sng je. Sme gk rr cam budak2 kutip duit raya..klu dlu kna msk jamu selera dlu bru dpt duit raya skrg ketuk pintu x mo msk tp nk duit raya...adoi..

hehehe...2 laa yg dok men dalam pale otak aku..ntah cmne leh timbul ak pn tatau..tp siyes laa. Ak rse cm plik gk ak trpk bnd2 cm nih..tp rse cm logik laa kan..mmg nmpk materialistik kan?

So ape KOMEN KORANG???


6 comments:

iqbalsyarie said... [Reply to comment]

hahaha..
perbandingan yg kretif~
mungkin la kot..sbb kita terdidik mcmtu..lg satu,sikap kedekut nak beri pinjam..so,anak melayu kita pinjam la duit kat ah long..sbb saudara melayu dia ni kedekut nk bg pinjam!
sedangkan Allah janjikan melalui Rasulnya yg mulia bahawa sesiapa yg beri pinjam harta lebih besar pahala dr sedekah..

***Soory ea lari dari tajuk..hehehhe

~Ms. Alia~ said... [Reply to comment]

kalo dipikir2 btl gak ek..
aku x prnh trpkr pun..
hoho..

x tau nak komen ape, sbb bende nie dah jd lumrah..
zmn dah berubah..

p/s: teringat plak wkt drjh 6 kutip duit raya smpi 3 rts.. hahahaha..

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

erkk..kalo ak yg bca pn ak x tau nk komen pe..hehe..tp 2 laa..

ak da trpk cm 2 tbe2...

tp mmg cm logik pn..

igt raya igt duet raya..

hehe..

~cik zue~ said... [Reply to comment]

realiti dowh~

huh.. paling2 dulu kite.. at elast dpt r beramah mesra ngn tuan rumah..
eratkan silaturahim..

dak2 skrg??
silap2 men aci redah je g uma org tak kenal.. men mntak2 duit plak..
isk3

arep.. ko jgn ajar anak ko cam gitu..
hahaaa~

cimok said... [Reply to comment]

org melayu dah sedar kot, duit kertas ni dah kurg bernilai klu nk banding ngan dinar emas. tu yg bleh bagi bdak2 dgn selambenyer... haha

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

erkk...cimok...
kt m'sia pki sen je xde dinar emas pn..hehe