Jul 22, 2009

Home » , , » Melayu Suka Berhibur?

Melayu Suka Berhibur?


Baru-baru nie aku terbaca satu artikel dalam majalah Milenia Muslim edisi Julai 09. Tajuk artikel tue sama macam tajuk post aku kali nih & ada tambahan sikit "Melayu Suka Berhibur? Jadikan Artis Idola".

So aku rasa terpanggil nak bagi respond aku dalam isu nih. Aku tak mau ulas apa yang dah disebut dalam buku so kalau korang nak tau pasal apa yang dimuatkan dalam artikel tue, cari majalah Milenia Muslim Julai 09 pastu baca sendiri. Jadi apa yang aku nak komen kat sini adalah komen dari artis-artis sendiri. Nie laa reaksi dan pendapat para artis berkenaan isu nih. Pastu untuk pengetahuan korang, artikel nie banyak berkisar mengenai Konsert Jom Heboh TV3 sebab konsert tue jenis konsert terbuka & masuk adalah percuma.

Jadi aku bagi dulu komen dari para artis & pengunjung konsert yang ada dalam artikel nih :-

Saya tak nak komen
-Jamal Abdillah-

Saya tak setuju jika konsert diharamkan. Kalau berlaku perkara tak baik pun atas tanggungjawab diri sendiri. Salahkan ibu bapa merekalah kerana tak kawal anak-anak mereka.
-Tomok-

Konsert ini bagus untuk memperkenalkan artis. Tapi kalau tiada konsert bagaimana dengan nasib artis?
-Yuna-


Nie plak komen dari pengunjung berkaitan isu nih :-

Saya tak setuju konsert ini diharamkan. Kita datang ke sini nak tengok konsert.
-Norhidayah Mohamad,17-

Kami sekadar berhibur. Kalau ada yang buat tak baik, takkanlah konsert nak diharamkan.
-Zuraidah Zainal,17-

Tidak semua orang buat perkara tak baik datang ke sini. Orang muda je. Saya datang dengan keluarga. Konsert ni kemuncak dalam Karnival Jom Heboh, kalau ditiadakan tak menariklah.
-Mohd Labim,29-


Ok. Sekarang aku nak tanya lak sahabat-sahabat, kenalan & pembaca yang aku yakin sama-sama nak perjuang Islam. Apa pulak komen anda???

Bila aku baca komen dari pengunjung tambah plak dari gadis berumur 17 tahun. Dah terlalu nampak sangat betapa jiwa remaja nie teramatlah melekat pada hiburan. Seolah-olahnya kalau tak ada hiburan maka diorang leh mati. Aku taip nie nak ingatkan diri aku gak. Aku pun sama je. Tapi dah jelas difatwakan oleh mufti bahawa konsert tersebut adalah haram...aku taip sekali lagi HARAM!!!!!...taukidkan lagi..

HARAM!!!!!!!!!!

Ada lagi ke manusia yang masih nak butakan mata, pekakkan telinga, abaikan fatwa, & macam2 lagi setelah Ulama' dah memfatwakan pengharaman konsert macam tue?? Allah da berfirman dalam Al-Quran golongan cam nie sama je macam binatang or lebih teruk lagi. Nak ke jadi lagi teruk dari binatang?? Na'udzubillahiminzaalik..

Menjawab komen dari artis plak. Komen Jamal Abdillah aku malas nak kata apa2. Aku bersangka baik yang dy sendiri dah sedia maklum keburukan konsert nih. Nak komen balik kat Tomok. Kalau aku nie Die Hard Fan dy laa kan. Aku akan wat satu kelab pulaukan Tomok..sebab apa aku nak wat cam tu? Sebab bagi aku komen dia tu satu komen yang tak bertanggungjawab. Macam yang aku katakan dalam post sebelum nih. Dakwah tue wajib untuk semua orang tak kira status. So tindakan dia nak menyalahkan mak bapak tue adakah tepat? Mungkin ada benarnya sebab salah satu punca gejala sosial adalah kurangnya kawalan ibu bapa terhadap anak-anak. Tapi satu persoalan lagi adalah apa yang menjadi 'catalyst' dalam gejala ini kalau bukan industri hiburan. Sapa penggerak industri hiburan kalau bukan para artis, pelakon dan semua yang sewaktu dengannya? Jadi soalnya kat sini betul ke tindakan artis nak salahkan orang lain sedangkan mereka adalah punca gejala sosial nie berlaku? Fikir balik laa wahai artis sebelum nak salahkan orang lain. Bertanggungjawablah sket...sikap 'None of my Business' nie laa nak hancurkan umat Islam nanti. Andai satu hari nanti benda tak baik nie kena kat anak artis tue sendiri, apa perasaan diorang. Sendiri pikir laa artis oi.

Balas komen Yuna lak. Memang konsert nie nak perkenalkan artis, tapi bukan ke ada garis panduan dalam hukum syariah macam mana nak adakan konsert yang tak diharamkan. Contoh Negeri Kelantan patut diambil bila mengadakan konsert yang tempat duduknya diasingkan lelaki dan perempuan. Jadi peratusan akan berlaku maksiat berkurangan masa tue. Jadi kalau ikut betul-betul garis panduan tue, adakah menganggu proses, kelancaran & sambutan konsert tue?? Penyanyi kalau da bagus ramai jugak peminat. Andai dikomersialkan or diperkenalkan di mana-mana pn tapi suara macam katak panggil hujan, terima aje laa hakikat yang artis tue tak akan jadi popular. Tak gitu?? Nak dikenali ada macam-macam cara, bukan sekadar berkonsert je. Jadi tak ada masalah kan nak ikut garis panduan syariah nak buat konsert?? Kita kan tinggal di negara Islam. So ikut laa cara Islam. Jangan men gasak ikut ske ati kita je.

Nak kata benda nie baru diharamkan rasanya sejak bermula Karnival Sure Heboh lagi da diharamkan da konsert tue. Tapi pihak penganjur wat tak endah sebab benda tue tak bercanggah dengan undang-undang negeri mahupun persekutuan. Tapi diorang tak pandang lak undang-undang Islam. Mana pergi hak undang-undang Islam kat sini? Tindakan wat tak endah pada Fatwa yang dikeluarkan Ulama' sama laa dengan menghina Ulama' & Ulama' itu adalah pewaris para Nabi dan Rasul, maka diorang da menghina para Anbiya'. Para Anbiya' adalah kekasih Allah maknanya diorang da menghina Allah dengan tak mengendahkan apa yang dilarang oleh Allah. So aku kat sini sebagai orang yang tak ada authoriti mahupun kuasa juz memberitahu melalui medium blog nie sebagai satu kaedah memberitahu apa yang betul & apa yang salah. Tue je yang aku mampu. Harap ada yang menyokong & sama-sama berjuang.

Jadi pesanan kepada semua yang terlibat dengan konsert tue...(Kalau diorang baca blog nie)
  • Jaga kesucian Islam
  • Ingat laa yang dunia nie adalah ladang kepada akhirat (hasil da byk k blum nk pi akhirat?)
  • Jangan cabar Allah
Kalo nie pn kurang tak endah, maka teruslah tingkatkan saham dosa korang. 2 je aku nak cakap. Korang mungkin selesa ngan apa yang korang buat sekarang. Korang rasa macam tak salah. Tapi hakikat sebenar hanya Allah yang tahu.

Jadi pada semua pembaca
APA KOMEN ANDA?????

p/s : aku bukan anti-hiburan tapi bagi aku ada cara yang lebih baik dalam Islam untuk kita berhibur...tul x?

12 comments:

ainazirah said... [Reply to comment]

huih..
ini mmg...
truk~

xde hiburan leh mati..
mmg hidup xde prioriti baek lg~

p/s: tq atas perkongsian~ nk bli majalah tu aku kedek duet~

wuwuwuwu

fadhli said... [Reply to comment]

bgus r ko arep post psl bnde nih..huhu

pndpt aku la kn..
hburan sume nih mmg ssh gler nk elak..
sng kate..sume tmpt ade hiburn..
depend pd kite nk plih hiburan yg cmne..
kalo diri tuh da cukop ngan ilmu2 agama..msti die taw bnde tuh haram..so die xkn wat..
tp xsmstinye kn..
cth satu glgn nih..wlupun da habis khatam puloh kali+hapal lg Kitabullah..tp wat gk maksiat..
useless gk..huhu

depend pd diri gk..kalo die btol2 tkot ngan Allah..of coz n never die akan pegi tmpt cmni..
n org yg anjurkn bnde nih..xkan wt n stop organize bnde nih..

so..kalo nk prevent public pegi tmpt2 cmni..pe kate one of us..
pegi jumpe organizer..n explain nape bnde2 cmni xleh wat..tol x??
n..explanation ttg bnde nih haram..
patut diperluaskn..i mean disebar2kn..cm ko la arep..supaya diorg taw..pe baek buruknye bnde nih..n nape diHARAMkan..msi ade hujah tersndiri..

cara cegah kemungkaran kan ade 3..
first ngan tangan..then lidah..last hati..n dgn hati adlh selemah2 iman..
depend nk gne mane..mane yg lbey berkesan..yg bley stopkn bnde2 nih..jgn bia diri kite je terpelihara..kite nk gk jage saudara2 kite kt luar sane..sme2 msk syurge..bosn g sorg2..xde teman..hehe

bg aku bnde baek kt tmpt cmni..byk bnde murah je..ade diskaun..hahaha..rm10 dpt 3..haha..murah2..huhu

H-n-f said... [Reply to comment]

ni la orang Melayu kite... sedih aku tgk orang kte nih.

Mmg betul dah terang2 isu konsert x kesahla sureheboh ke hape ni HARAM tpi nak buat cmner? Mereka dah buta hati.

doakan mereka dpt hidayah. amin

huhuhu...

sue_hikari said... [Reply to comment]

tulah kebanyakan org melayu skang..bnyak lagi tempat hiburan yg diharamkan pegi cntohnyer wayang..
tpi kebanyakn org ambil mudah dgn mende2 begini.. diingatkan kpd kiter sumer penghuni nerake kebnyakan adlh org yg mengambil mudah akn hukum Allah.. bagus tindakan arif menyebarkan perkare ni.. mmg tanggungjawb kiter sbg khalfah di muke bumi ni saling ingat mengingatkan dan memimpin satu same laen..

syamilnazmi said... [Reply to comment]

sebenarnye arip bukannye konset sureheboh je haram tapi semua konsert lagu dan hiburan yg x bawa kepada ingat kpd tuhan dan konsert yg bercampur antara lelaki dan perempuan secara bebas .

~nazierah~ said... [Reply to comment]

waa..
aku suke ar post nih
huhu..
tu r..
org kte skang ni..
ske hiburan jep..
aku pun sme..
tpi jiwe ak xmti kalo x p konsert2 nih..
hu~
xpnah jejak pn konsert2 nih..
ap yg ak nak ckp,
ko da ckp dlm post..
tq2..
peringtan yg sgt bgus..
ko pnah submit x hasil pnulisan ko kt mne2 website??
submit ler..
kongsi ngn org laen..
ak gerenti org nk bce..
insyaAllah..
hu~
gudluck!

AxL VoGa said... [Reply to comment]

Bukan sure heboh je yg patut tgk dak, konsert2 len pun same jugak. Nak wat cmne, komuniti kite dh membutakan mata kt hakikat yg sebenar, sbb tu mreka x nmpk yg hiburang lebih2 tu HARAM.

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to ecah

huhu...dlm internet pn leh cari bnd 2..hahaha

to afiq

huhu...utk program bsr cm 2..golongan picisan cam ak mntk diorg cancel cam habuk je diorg lyn ak..so pihak yg ad authoriti lbh tggi kna men peranan gak..ak juz mewakili orang yg concern ngn isu akidah & gejala sosial yg berlaku skrg.

to H-n-f

amin...

to sue_hikari

yep..mmg nie tggjwb sume

to syamil & che

huhu...yep2
2 mmg sume maklum sume jns konsert yg same je mcm konsert jom heboh 2 haram hukumnya..

to iejan

ak submit hasil penulisan aku kt blog ak je..jarang ak msk dlm website len..sbb ak nie blurr sket kekadang..hehe..tp papepn tq 4 da suggestion

..::Mi$s VicT0ry::. said... [Reply to comment]

salam..
npe x prnh dgr pun nme majalah 2??huhu..
anywy,nk berhibur mmg x salah..
tp biarlah pd landasan Islam..
thnx 4 sharing...

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

huhu...ade laa

majalah Milenia Muslim..ce cr ad 2

nAwFaL said... [Reply to comment]

AssaLaMuaLaiKuM...
hehe..tak tau nk kate ape..
juz can say 'fastaqim kama umir.."
hehehe...moge thabt2 slalu dijalannye...:-)




http://nawfaltimur.blogspot.com

AriffahC9 said... [Reply to comment]

nice article punya!
mmg btul~ remaja skrg trlalu trdedah kpd hiburan..
org dewsa pun sama..