Jan 12, 2011

Home » , , , » Cerita Balik Kampus

Cerita Balik Kampus

Hari ni ana balik ke kampus. Sekarang  nie kira dah ada di kampus laa kan. Sepanjang perjalanan pulang ana katakan menarik perhatian ana daripada ana mula tunggu bas di Bagan Serai sampailah masa ana naik Bas Ekspress ke Ipoh dari Medan Kamunting Raya kemudian ana singgah makan di medan selera Medan Kidd dan solat di sana dan last sekali ana tumpang teksi balik ke kampus UTP. Segala-galanya menarik perhatian dan memberi banyak pengajaran kepada ana sebagai orang yang melalui keadaan tersebut.

Ana sebenarnya dah lama tak ambil bas balik ke kampus. Selalunya ayah ana hantar sebab nak hantar sekali adik ana balik ke sekolah. Tapi tahun nie dia dah cuti (baru habis SPM), jadi ana kena balik sendiri pula laa tahun ni. Dah macam tu, hari ni ana balik laa dengan angkut tiga beg. Satu beg galas, satu beg roda, satu lagi beg baju yang biasa tu. Beg galas ada laptop, beg roda ada baju, beg baju biasa ada segala mak nenek punya barang termasuk buku-buku bacaan dengan segala macam aksesori laptop, aksesori diri dan macam-macam lagi.

Keluar rumah dah panas. Maklumlah dah pukul 11pagi. Jalan tak jauh pun sampai bus stop dah berpeluh gila-gila. Tak apa, tunggu punya tunggu bas datang pukul 12 lebih. Lama jugak laa tunggu. Frust pun ada, tapi biasalah kalau tunggu bas lama-lama ni. Ada satu family ni naik bas sama dengan ana dari Bagan Serai sampai ke Ipoh. Jarang kot jadi macam ni. Kebetulan naik bas yang sama. Tapi tak berpeluang nak berbicara dengan diorang laa. Tak apa, cuma tengok dari gayanya nampak laa hebat seorang mak yang juga seorang anak kepada emaknya bertiga-tiga mengembara ke Ipoh. Kembara tiga generasi nenek, emak, anak. Tiga-tiganya perempuan.

Sampai dekat Medan Kidd, ana simpan beg dekat tempat simpan beg. Mahal tak mahal satu beg RM2. Ana simpan dua beg jadi RM4. Bayar sajalah, nak usung sana-sini berat sangat pula. Lepas tu ana pergi makan tengah hari. Masa tu dah pukul 2 petang, memang niatnya Jama' Qasar laa di Ipoh ni. Memori lama ana semasa masih menuntut di SMKA Sultan Azlan Shah dulu, kalau ana sampai di Medan Kidd ni ada satu gerai ana selalu pergi sampai Mak Cik gerai tu boleh cam muka ana. Tapi, masa ana pergi tadi gerai tu tak buka. Makanlah dekat gerai sebelahnya. Nasi Goreng Ayam Merah dengan Teh O Ais. Nasi Goreng dekat kertas tu dia tulis RM4.50 air tak ada pula senarai harga. Tapi bila bayar Nasi Goreng RM4.80 & air Teh O Ais RM1. Total RM5.80. Naik harga dah Nasi Goreng ni. Effect harga bawang naik dua kali ganda kot.



Lepas tu ana pergi solat dan kemudian balik ke stesen bas ambil beg terus cari teksi. Tanya dulu berapa tambang balik UTP. Katanya RM50. Tapi dah sampai UTP tambangnya jadi RM52 pulak. Macam-macam kerenah manusia. Tapi masa ada dalam teksi ni laa yang paling enjoy sebab sembang-sembang sikit dengan uncle driver teksi ni. Mula-mula ana tak ada topik nak sembang tapi lepas tu uncle stop dekat Shell nak isi minyak ana tengok minyak yang isi 7.5 liter harga RM15. Harga minyak RON95 RM1.90 seliter. So dah dapat idea nak start sembang. Mula la tanya kat uncle tu mahal kan minyak sekarang. Lepas tu habis kami sembang daripada cerita minyak sampai cerita ekonomi negara, pasal Bank Negara Malaysia, pasal politik sikit, pasal dinar emas, pasal Jepun dengan Cina, pasal produktiviti rakyat Malaysia, pasal Australia dan macam-macam lagi alih-alih dah sampai UTP.

Dah sampai, minta uncle tunggu kejap di USM. Ana pergi Blok O dulu register bilik. Masa nie memang ana bunuh dua burung pakai satu batu (kill two birds with one stone). Sebabnya ana terus register bilik for the whole semester. Lepas ni tak payah fikir banyak-banyak nak duduk bilik mana semester ni. Roomate pun masih orang yang sama. Dia dah balik UTP dah pun. Setel masalah. Lepas tu ana balik ke teksi semula minta uncle hantar sampai dekat hostel. Bayar laa tambang yang dah naik jadi RM52 tadi. Makan duit orang juga uncle ni rupanya. Tak apa laa, tadi sembang pasal duit nak sara hidup kita pun jadi kesian. Bagi sajalah, untuk duit dia nak hidup juga. Erti hidup pada memberi laa kan.

Habis Cerita.

Pointnya di sini adalah hari ni ana dapat beberapa pengetahuan baru tapi ana tak mahu share lagi dekat sini sebab nak pastikan dulu kesahihan fakta yang ada. Sebabnya cerita mulut ni banyak unsur-unsur tokok tambah, mitos dan dongeng. Nie kaedah kajian sejarah tak silap ana. Oklah, setakat ini saja update ana untuk hari ni. Bila dah balik kampus maknanya ana akan busy maka risau juga jadi macam sebelum-sebelum ni jarang update blog sampai bersawang blog ni. Moga ana terus istiqamah menulis blog ni dengan konsisten.

3 comments:

areteacar said... [Reply to comment]

nape balik U awal?

arif al-bagani said... [Reply to comment]

TOT MAS
budak baru nak masuk..
ak jadi fesi MAS kali nie..



Visit My Blog Berjalan Menuju Kebenaran

tenangsudey said... [Reply to comment]

wah awalnya balik u.... jadi faci rupenya... jaga adik2 baru baik yea.. hehe

Jasa Ibu Bapa Dilupakan, Jasa Orang Lain Disanjung