Dec 7, 2009

Home » » Aku POKAI....

Aku POKAI....

Abes laa aku kekeringan (dalam bahasa lain 'pokai') bulan nie. Elaun sebulan aku yang belambak sebanyak rm500 itu telah abes dibelanjakan oleh aku sendiri. c(:

Nak wat cmne, aku nie tech freak sket, pantang nampak benda-benda komputer nie. Tangan nak beli je rase kan..so abes laa duit aku dibelanjakan untuk membeli benda-benda nie dan benda laen yang aku da plan nak beli kat KL..hehe.

Aku jenis tak kesah sangat harga mahal sebab aku pentingkan kualiti. Beli yang mahal tahan 3-4 taon lagi berbaloi dari beli yang murah tapi guna tak sampai setaon da rosak. Nie laa namanya alah membeli menang memakai..hahaha.

Bak kata rasyid kena puasa laa bulan nie..haha..rasyid lagi miskin dari aku kot sampai tinggal bape kerat jek duit dia dalam bank. Aku alhamdulillah still ada lagi tapi sayang rasanya nak kuarkan duit2 tue....huhuhu. Tapi aku siyes letih pegi KL kali nie. Time nak pegi da letih da. Bas kata kul 6 datang kul 6 setengah. Pastu stop isi minyak kt ipoh da amik masa lama, then pegi medan gopeng pun tggu lagi...siyes lagging bas nih. Then sampai kat KL da kul 11. Bayangkan laa perjalanan dari Seri Iskandar ke KL amik masa dekat 5 jam padahal ikut standardnya juz makan masa 2 jam or maybe 2 jam setengah je.

Pastu masa kat pc fair lagi letih, hehehe...aku ngan rasyid juz jalan-jalan tengok barang kat 2 hall jek, tue pun da rambang mata tak tau nak amik yang mana satu. Banyak sangat pilihan ada. Ada benda yang memang buat aku nak beli tapi memandangkan aku da ada benda yang lbey kurang sama aku tak beli laa kang membazir lak kan..hehe. Kalau ikutkan aku sebenarnya tak pikir nak beli ape-ape sangat kat pc fair nih. Juz nak jmpe kawan je datang KL. Tapi disebabkan harga dy murah & benda tue pun aku memang tengah cari maka aku beli jugak laa. Pastu aku tolong belikan External Hard Disk kat Azim Kuddus. So aku belikan laa satu kat dia. Aku sampai susah nak bernafas duk dalam nie lama-lama. Ramai sangat orang sampai sesak dalam pc fair nih. Last-last da letih sangat + lapar sebab tak makan lagi aku ngan rasyid kuar je laa. Ingat nak pegi KFC tapi cam penuh gile2 jek. Last2 pegi makan kat Food Court jek. Tue pun dalam setengah jam baru jumpa tempat nak duduk. Benda yang tak pelik kalau sorang makan je kat KLCC harga lbey rm10. Aku makan ngan rasyid je makan+minum da dekat rm20 da. Mahal tak mahal. Nie laa salah satu benda yang mengeringkan poket aku. Satu agi tambang lrt...memang susut banyak duit aku..hehe.

Kat food court tue aku jumpe ngan senior aku kt SMKASAS dlu Abg Sham. Dia da berisi da sekarang. Then lepas makan turun bawah balik jumpe ngan Epul then aku jumpe kawan aku yang memang kitorang plan nak jumpe time tue. So jumpe laa aku wat first time ngan member Republic 1991 (Efa & Sara)..hehe. So da jumpe tue aku bayar dulu duit Tee Republic then sembang2 jap pastu snap pic. Da abis kitorang pun bye2 laa..diorang nak pegi pc fair. Aku, Rasyid & Epul lak nak pegi Sogo lak...so kat Sogo pun sekali lagi duit aku susut banyak gile..haha. Aku 2 kali kuar duit ari tue 1st kuar rm300 then kuar rm200..maka abes laa semua elaun sebulan aku da kuar..hehehe.

Bila sampai kat Sogo dengan ad sale yang harga memang jatuh kaw2 aku pun membeli dan membelah duit2 aku laa....tapi still hajat nak beli jaket kena simpan..mahal kot jaket nih. After less pun still beratus lagi. Susah2 camnie. So kat Sogo aku membeli t-shirt & jeans. Ingat nak beli kasut tapi paham2 laa..mahal kasut dalam sogo nie. Aku da kering da time nie hahahaha...

So kuar dari Sogo Epul pn nak blah da so aku ngan rasyid pi lak kedai kasut Hypershoe kat depan Sogo tue. Beli la kasut plak kasut baru (bayangkan laa aku da takde kasut..pegi KL pakai selipar jek..sakit kaki aku). So lepas beli kasut aku ngan rasyid pun belah ke Plaza Rakyat then tunggu bas & balik UTP. Bas kul 6.30 sampai UTP kul 9 malam. Bley tahan laa cepat. So da sampai tue makan dulu then balik bilik merehatkan diri laa..letih..hehe.







So aku sepanjang kat sana aku beli (barang aku saje)

AVF Wireless Mouse - RM49
AVF USB Hub - RM18
Kaspersky Internet Security 2010 - RM70
2 T-Shirt BUM Equipment - RM55.40
Diesel Jeans - RM59.95
Kasut + Stokin - RM77.75

TOTAL : RM330.10

Tambang Bas Pegi Balik - RM50
Makan - RM50
Tambang lrt - RM30
*nie sume anggaran saje...

TOTAL : RM130

SUB TOTAL : RM460.10
ELAUN SEBULAN : RM500
BAKI LEPAS SUME KOS : RM39.90

Abes pokai aku...rm39.90 nak belanja sebulan..seb bek aku tiap2 bulan tak belanja sume duit aku sampai abes..kalo tak papa kedana aku..hehe.


6 comments:

fadhli said... [Reply to comment]

kaspersky 2010 kt tmpt aku rm58 je...haha
mahal woo aku tgk kt pc fair...

Ruhul Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

haha...tmpt ak ad ag murah kot..rm50..
sje ak bli yg nie..pape hal ak leh complain kt dealer je..
mna tau tga syok2 pki tba2 kna blacklist key...

::mynme'sazm:: said... [Reply to comment]

makkkkkkkkkkkkk aih..
bjimat2 la skit...
haha...
sian kat aku,
mara x bg elaun lg!
dh nak abis sem 1 da..
(cewah, spe suh tolak twrn utp)

Ruhul Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

ilek rr..haha...bkn slalu pn..hehe
ak bkn jenis shophaholic sgt...
tp skali nk shopping agk all out gk rr..
hehehe...bulan nie aku akn kebulur sedikit..haha
masa nak kutip hutang2 aku...

ko x dpt elaun ag???
asl lak jadi cam tue..
bek ko ty blk bahagian sponsorship tue...

Q-Bear™ said... [Reply to comment]

Apala abg arip. sabri jual kaspersky 2010 1 user RM30 je

Ruhul Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

haha...harga x kesah...
janji ade je...
nak beli murah k mahal k...
jnji beli rsa berbaloi ok da 2...=)