Aug 29, 2009

Home » , , » Benci dengar alasan nih!!!!

Benci dengar alasan nih!!!!

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t.

Aku benci truk orang yang suke bagi alasan nih bila org mntk bg tazkirah, join persatuan Islam or Gerakan Islam, wt bnd baek, dakwah dll..ak benci bla dgr alasan nih

Ana/Aku/Saya/Kitorang/Kami/dll x cukup ilmu laa nak dakwah/join group islam/bg tazkirah/dll...

Ad byk ag alasan len tp mksd dy sume same je ngan yg kt atas 2. Bagi aku nie ayat orang nak ngelat. Orang yang benci perjuangan Islam. Orang yang nak lari dari perjuangan Islam. Orang yang pengecut. Orang yang terlampau cintakan dunia sampai tak boleh nak korbankan kesenangan kat dunia. Pegi laa mane2 pn..mst jmpe gak ayat nie. Kat skolah agama pn same je. Sume pakat nak ngelat padahal tak sedar nie kewajipan sume orang. Aku da jemu dengar alasan nie sbb da common sangat. Tapi kalo da slalu sgt meluat lak. Skrg da tahap rasa nak belasah je orang yg bagi alasan cam nie. Kalo nak diukur ilmu baru nk jd pendakwah, nk prjuangkan Islam, dll smpi bla2 xkn perfect kta nih.

Bak kata naqib kpd naqib aku kt naqib ak & naqib ak smpikn balik kt usrah ak kat orang yang bagi alasan nih.

"Nta tunggu laa saat kematian nta"

Kalo nk tggu jd orang yg sempurna, smpi mati pn x sempurna ag. So xkn nk tggu smpi da mati baru nak dakwah, nak prjuangkan Islam dll. Masa tue da terlambat da laa kot.

Tapi paling ak hangat bila ayat nie kuar dr orang yg kt skolah dlu amik aliran agama or senang cite skola kat skola agama. Memang sakit ati. Mne tak geram, klu leh nk je aku ty ap dy wat 5 taon blaja kt skola agama...xkn xde satu ilmu pn yg dy blaja. Mmg ak x leh nk expect sume orang jd cm ulama'. Tp skurang-kurangnya da blaja kt skola agama tue gna laa ilmu yg ad. Tue da jd tanggungjawab da 2. Kalo x wat, nnt pndi2 laa jawab ngan Allah kat akhirat. Korang da ad ilmu tp x amal & x smpikn kt orang len. Yg skola harian & bkn skola agama pn lbey kuang gk rr..bkn x blaja agama. blaja gak. Tp sbb sistem skolah nie exam oriented, so blaja juz utk exam, pas tu tggl laa agama dlm buku teks & buku nota & kt krtas pekse.

So bg ak kt Malaysia nih sbnrnye Islamofobia still kuat gak. Tp bkn cm kt Barat. Majoriti org Barat bila sebut Islam diorg akan igt terrorist dll.. Kat Malaysia nih, ajak je msk persatuan Islam, ajak wat bende baek dll...sume tolak. Diorang igt bnd 2 juz utk org alim je. Orang x alim x leh masuk. Aku benci teruk rr pemikiran cam tu. Rase ak dlm blog ak nih byk kali da kot ak ulang ayat yg sama je. Dakwah bukan untuk ustaz, ulama', Jabatan agama Islam, dll yg sewaktu dgnnya saje, dakwah tue utk sume. Sume wajib buat!!!!!!

Tp tue laa...slalu duk bg alasan xde ilmu. Pelik gak rr. Bila suh bg tazkirah alasan x ckp ilmu tp bla ajak dgr tazkirah xmo..da 2 smpi bla nk tmbh ilmu. Smpi bila2 pn x bertambah kot. So sikap nie da jadi penyakit manusia utk lari dari perjuangkan Islam padahal diorg x sedar Islam yg diorang dpt skrg nih diprjuangkan oleh Nabi & para sahabat dlu x terkata susahnya. Ntah bape banyak pahlawan Islam da gugur kat medan peperangan utk menegakkan kalimah Lailahaillallah. Diorg x sedar sume 2. Tp tugas sape nk sedarkan balik orang2 nih. Tepuk dada tanya iman sendiri laa. Kalo paham, kta akan buat kerja nih walaupn sndri paham. Nak wat keje Islam nih sentiasa akan diuji dgn mcm2 cabaran yg adakalanya smpi wt kta pts asa. Tp igt gak apa janji Allah pada orang yang tolong agama Allah...Allah akan tolong kita balik & perkukuhkan kedudukan kita. So kita tolong atas satu perkara kta dpt balik dua benda. Untung ke rugi cm 2?? yg 2 leh rr pk sndr.

Sekian,



5 comments:

ainazirah said... [Reply to comment]

huhuhuh

syueda91 said... [Reply to comment]

setuju sgt2..huhu..

~nazierah~ said... [Reply to comment]

aku stuju!!

Annas Alias said... [Reply to comment]

pergh!!! post yg bergaya dr arip. smart2

Firas said... [Reply to comment]

'sampaikanlah daripadaku walaupun satu ayat'

xtau la plak kalo dyorg tuh xtau 1 ayat quran pun..

stuju ssangat..bengang gak r
lebey2 when we giv tazkirah or input or anything bout Islam,
dy pndai lak nak komen2 sane sini..

nak buat camne..hati mnusia ni bkan kite yg pgg
tugas kite mnyampaikn
kalo da ditolak n kite da cube sehabis baik, doa n tawakkal je la
moga2 dibuka ati dyorg sumday, sumwhere