Jun 24, 2009

Home » , » Perlu ke Berdakwah??

Perlu ke Berdakwah??

Perlu ke berdakwah??

Firman Allah dalam surah Ali Imran ayat 104
"Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan orang yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh(berbuat) yag makruf, dan mencegah dari yang mungkar. Dan mereka itulah orag-orang yang beruntung."


tak nak ke jadi orang yang beruntung tu??

Firman Allah dalam surah Ali Imran ayat 110
"Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia,(karena kamu) menyuruh (berbuat) yang makruf dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah. Sekiranya ahli kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka. Di antara mereka ada yang beriman namun kebanyakan mereka adalah orang-orag fasik"


kalo base on ayat nie plak...tak rasa malu ke nak ngaku kita nie orang Islam??

Ngaku je orang Islam, umat Islam. Bangga rasanya sebab menjadi Khairo Ummah (Umat terbaik dalam kalangan manusia). Tapi macam mana nak mencapai tahap Khairo Ummah tu??



Dalam petikan maksud ayat al-Quran tadi da sebut yang kita nie jadi khairo ummah sbb melaksanakan amar makruf nahi mungkar..so kalo tak amar makruf nahi mungkar, boleh ke nak ngaku kita nih khairo ummah..tatau malu sungguh manusia nih.

Kena pulak Allah ciptakan manusia nie bukan saje2 seronok2 nak isi masa lapang. Tapi ad tugas yang perlu kita laksanakan kat dunia nih. Apa dy??

1. Khalifatullah (Pemimpin)
2. Daie Ilallah (Pendakwah)
3. 'Abidullah (Orang yg Beribadah pd Allah)

Haaa....ada jugak tugas sebagai pendakwah. Tu pun kita masih nak ngelat lagi. Bila suh berdakwah or bagi tazkirah ade je alasan2 yang da lali da dengar alasan tue.

Antara alasan yg feymes :-
"Ilmu tak cukup lagi laa"
"Nanti kalo tegur nanti dy suh mind ur own business lak"


2 antara alasan yang slalu dikeluarkan laa..ngade2 btoi laa..hmm..Kalo suh pi beli makanan pastu kata nak belanja..konfem dah dy pegi dulu dari orang laen. Sebab ape, nampak ganjaran kalo beli makanan ak dpt makan free.



Kalau laa orang nampak ganjaran berdakwah tue. Aku rase tak payah da sume manusia nak susah2 berdakwah sebab masing2 akan terkejar-kejar nak berdakwah kat orang lain. Tapi disebabkan tak nampak sume macam malas2 je. Aku yang menaip nie pun lbey kuang je kot. Nie kira sebagai muhasabah laa nih. hmm...

Tak guna kita nak kritik orang wat dosa tak pakai tudung laa, isap rokok laa, berzina laa, ape2 laa sedangkan kita sendiri tak de pun nak tegur orang2 yang macam nih. Cakap belakang lebat je..sangat laa x bley blahh..klu cam tu sape pun boleh buat. Aku pun boleh buat. Kang bila suh tegur org2 gitu kata lak "aku cegah ngan ati je, selemah-lemah iman" tak pun ada jugak yang kata "aku bukan ustaz".

Hmm...tugas dakwah nie letak kat ustaz aje k, dakwah nie khusus untuk JAKIM, Mufti, Ulama' aje k. Nie laa fahaman serong yang didoktrinkan oleh orang kafir bahawa tugas nak bawak or perjuagkan agama tue hanya perlu dilaksanakan oleh ahli agama je. Yang len tak payah. Memang sangat laa berjaya doktrin2 orang kafir nie dalam merosakkan pemikiran umat Islam. Hasilnya inilah generasi anak muda sekarang yang sangat menggila gejala sosialnya. Dengan Mat/Minah rempit merata-rata, bayi di dalam tong sampah da jd perkara biasa, seks bebas tu pun da macam maen masak2 je, kes rogol tue macam dosa kecil je sampai ada kes perempuan rogol lelaki (sangat laa power dunia sekarang). Tahniah kepada orang yang mendoktrinkan manusia dengan penyakit dunia ini. Anda mendapat hasil yang anda inginkan sekarang.



Tapi ingat, selagi mana ada orang yang bersungguh-sungguh menegakkan kalimah Lailaahaillallah, selagi itu Islam takkan pernah kalah dengan sesiapapun walau ditindas, diseksa, dicaci, dihina, dicerca dsb. Sebab orang2 nie yakin andai mereka membantu menegakkan agama Allah, Allah pasti akan membantu mereka dan memperkukuhkan kedudukan mereka.

Konklusinya, jom berdakwah!!!


17 comments:

~hafiz~ said... [Reply to comment]

hmm...bile cite sal2 agama nih..
pelik jgk..x rmai komen kan..
bile bab2 dunia..lju jer komen~~
itulah rncah dunia...
papepon thanks nsihat yg bergune~~

awe said... [Reply to comment]

haha..
aku tgur mmber aku xpkai tdung dia anti aku smpai skang
(aku juz send testi psl mslmh je..dah kne pyo ngn dia)
haha..

tp
dlm berdakwah tu
kne ada cara yg betul dan tepat
kne tgk mad'u mcm mana
setiap org cara dakwahnya berlainan
penerimaannya pun tidaklah drastik mana
pintu hati manusia ni
ade yg cpt bkak ada yg lmbt bkak
kdg2 tgur sekali je xcukup
kne byk2 kali
but in a proper way la

dan
kita yg nak berdakwah ni
mmg lah kne pstikan diri sndiri betul dulu
walaubagaimanapun
nobody's perfect
jadi..jgn kerana cela sedikit tu..(ada la salah silap yg kita buat)
mghlg dr berdakwah
sebaliknye btulkan kesalahan sedikit demi sedikit

~aku un xde la baek sgt nk ckp tp tu ape yg aku rs la~

dlm berdkwah kalau xkna cara mad'u makin mmbnci bkn makin tertarik
*maybe lah ye*

syamilnazmi said... [Reply to comment]

arip seriously konye post ni menginsafkan dan aku rase semua yg bace post ni dah tahu dah kepentingan berdakwah ni.cume................... aku rase nilah bende yg susah sangat nak buat.memerlukan kekuatan luar biasa cam nik madihah,insyallah

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to hafiz..

sama2...mungkin org baca post berkaitan dakwah nie sekadar nak memberi makan pd roh diorg je..tp x salah jgk kalau diorang nk berkongsi pendapat or pengalaman..kan ke percambahan pendapat tue mampu membuatkan kita think out of da box..

to syamil

setuju ngan syamil...major org tau kepentingan & kewajipan dakwah tp tu laa..bnd ni jgk laa yg plg berat nk dilaksanakan sbb ape?? sebab terlampau terikat ngan dunia..hmm..

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to awe

pnjg beno komen ko..hehe..thanks sbb kongsi pengalaman..

btol laa 2..hidayah x dtg sekelip mata..cam kwn ko 2 myb dy x sdr kpntgn brtudung lg. doakn dy dpt hidayah.

dr segi method dakwah tu plbgi..stp method 2 boleh jd berhikmah atau x mengikut keadaan.

Mohamad Baihaqi bin Mohamad Basri said... [Reply to comment]

Arif,ko jadi ajk masjid kat utp kan?

FaRaH said... [Reply to comment]

Hmmm.... ak selalu bace post ko arip, tapi ak xtau nak komen pe.hehe..tp 1 yg buat ak syik nak bukak blog ni.. pendpat/pape yg ko tulih msti best+logik.. so,thniah tuk arip sbb dah bnyk bukak minda ak and kengkawan yg len.. so,all da best.. tq 4 this post.

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to baihaqi..

dr mne ko terima khabar angin 2 bai..hmm..bukan ajk masjid laa..ajk surau je..huhu

to Farah

huhu...ak x memandang pd komen sgt..tp ak ske org komen sbb bg aku ap yg ak tulih 2 pndpt peribadi ak sndr & org len mst ad pndpt masing2..so klu ak terima komen dr org myb akn membantu ak mmbuka minda ak jgk..huhu.

*masih byk utk dipelajari

ainazirah said... [Reply to comment]

td aku dah tulis komen panjang.. pastu internet lak wat hal - last2 lupe nk komen ape.. haha~

slamat menjalankan tugas sbgi ajk surau - tu 1 kelebihan yg perlu dimanfaatkan

-igtlah pesan junjungan, amalkan adab & sopan..
-buat baik berpada2, tabiat buruk dijauhkan
-akhlak baik semua suka, smpi mati dlm ingatan
-sabarlah jika dibenci, jgn berdendam di hati
-sesama kita hormat2i (bm tunggang langgang.. haha), moga hidup sering diberkati

lalala & la~

Annas Alias said... [Reply to comment]

huhu. giler bagus ko arip. terkena giler la kat aku post nih. mase kat plkn aritu, aku ade r gi depan tegur seseorg psl sesuatu. pastu ko tau r dak2 luar, bukan boley sgt kene tegur. pas aku tegur tuh, terus ajak gaduh. aku plak satu, org baru bajet nk gaduh, dah cuak. lpas insiden tuh, aku pun dah x slalu dah gi depan. hurm, ade org kate ape aku tegur tu betul. pastu geng2 budak yg nk gaduh tu kate aku tegur x betul. aku pun xtahu salah sape.

so, aku nk tanye r ko skit, spatutnye ape tindakan aku mase tuh? aku nk gi dpan kerap cam bese kang makin ramai plak yg x puas ati. tp kalu bace post ko nih, aku rase cam x patut. so, what to do?

lagi satu, camne nk jwb kalu org kate "ko sendiri pun x betul, nk betulkan org"?

anyway, post nih best siot!!! tabik2.

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to annas..

ak ad trbaca satu artikel andai dakwah yg ko smpikn tu leh bwk bahaya kat ko maka dy jadi x wajib..tp klu msa 2 ko ad rmi supporter yg berani..ko leh wt teguran 2 cm cth ari nie ko pi dpn esok org len plak..biar kta bg smpi sume org pk ap yg bdk2 tu wat salah..

tp bg ak laa..ko da bg & respons x bape baek..klu x bape baek tu takat perli ko leh je truskan pi dpn..tp klu da smpi nk gado2..ok jgk klu ko xpi dpn..takot2 keadaan jd out of control..tp bgs laa sbb ad usaha..bg bdk2 tue juz doa laa diorg diberi hidayah

Annas Alias said... [Reply to comment]

huhu. tq2 arip. nasihat yg berguna...

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

huhu..annas...no probs

amiR muJahiD said... [Reply to comment]

in case kalo korg nak tmbh bacaan pasal dakwah ni,boleh masuk blog abg faqih...

http://faqihaqili.blogspot.com/2009/06/pendakwah-hipokrit.html

sama2lah kita buka minda...
demi Islam...
insyaAllah...

p/s:arep,aku suka baca tazkirah2 korg...
tp xpndai la nak bg komen...
huhu...
bila baca post2 camni,aku lebih sng amik masa reflect diri,pikir sejenak...kira muhasabah la kan...
so,bnykkan post2 camni...
asalkan membawa manfaat utk semua...

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to amir..

yep..ak pn same gak..mmg bila baca post2 yg cmnie akn blur tatau nk komen ape..

petik komen dr blog Ijan..komen yg diutarakan kak safieqa

"pada pndpt akak, if visitors bg comment kat tuan blog, ia mmg sgt2 menaikkan smgt tuan blog ntok buat post lagi.yela kan.spe y x terharu bile entry y dipost dpt comment or kritikan either +ve or -ve..
n satu lagi, pena baca, kalo bley, jgn la kite hanya shout ("salam ziarah" slalunye) je tp kalo bley n diberi kesempatan comment la post blogger tu tanda penghargaan or tanda response kite terhadap post dorg.."

so ak sndr sbg org yg postkan sst posting dalam blog akan nmpk bahawa ad feedback disebalik post yg dibuat..so akan rasa makin semangat nk menaip lagi..huhu

Wardatul Shaukah said... [Reply to comment]

salam akhi :)

bagus entry ni. pendapat ana, enta beberapa tahun agak muda dari ana kan? alhamdulillah kalau semua anak muda berfikir begini. dan yang ana setuju adalah pemikiran org yang merasakan dakwah itu hanya tugas ustaz dan ustazah. pemikiran yg sangat dangkal dan jahil pada ana. tapi mungkin juga mereka tak mengetahui kan. teruskan berdakwah melalui tulisan dan sebagainya. semoga bisa mencelikkan generasi2 anak muda lainnya. jazakallahu khair..

salam perjuangan :)

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

rasanya macam tu laa kot..huhu..ana mmg masih muda. =)

atas dasar ada yang tak tahu lah ana bertindak memberitahu walaupun x sume baca..tp harapnya yang membaca mampu bertindak sebagai penyampainya..barulah ilmu ini mampu tersebar dengan luasnya..