Feb 10, 2009

Home » » Gerhana Matahari : Dunno wut to do...huhu

Gerhana Matahari : Dunno wut to do...huhu

26/1/2009 jam 5 petang di Baitul Qura'

berlakunya gerhana matahari di Malaysia...(tatau negara mana lg yg nmpk tp m'sia nmpk laa)....aku tatau nak kata 1st time ke ape..sbb seingat ak laa slalunye aku tgk gerhana Bulan je..tp tape laa..org kata kalau nmpk gerhana kena buat Solat Sunat Gerhana....aiseh...tak reti laa plak...ak ingat pernah buat skali tapi da lame da...so x ingat dy pnya cara2 dy...Actually, solat nie x same dengan solat sunat biasa yang kita buat...agak lain sket laa...Antara kelainannya ialah:
  1. Solat nie ad 2 rakaat tp dalam 1 rakaat ad 4 kali sujud....(Imam akan baca separuh surah & trus sujud 2 kali cam biasa..lps 2 bangun Imam akan abiskan separuh lagi surah yang dibaca & then baru ruku' & sujud macam biasa....Rakaat 2 pn wt benda yang sama jugak)
  2. Solat nie antara solat yang ada Khutbah selain Solat Jumaat & Solat Sunat 2 hari raya...
  3. Solat nie lbh afdhal wt secara berjamaah


Actually, me tue Adib yang cakap kat ktorang ad gerhana...so sume pakat kuar pegi tengok laa..Masa 2 bkn ad kuliah pun...Ustaz xde mse 2...so ktorg tgk laa dengan 'naked eyes' ktorg msa 2 (nak buta ke ap laa ktorang nih..mne leh tgk cm 2). Nk wt cmna da xde negatif k ap2 yg leh gna nk tgk...tp nk kata Allah nk bg kmi tgk laa kn...Kami nampak jugak rr ring yg jadi msa gerhana 2...memang menakjubkan laa walaupn dapat tgk sekejap & then terpejam mata...huhuhu...lps 2 ktorg nk solat sunat trus laa...ak antara yang trs pg wt solat sunat dkt markaz dewan ulama' msa 2...men hentam je solat dgn xde khutbah laa ape laaa...sbbnye ty dak pondok pn dyorg x tau gak cmne carenye...nasib ad abang Muhammad (pljr baru) dy prnh wt solat sunat 2...so ari tue dy laa jadi Imam..ak solat kali ke-2 laa masa tue...hehehe...

Lps abis solat je..sume pakat tolak2 sapa nak jadi khatib...sahabat pondok pakat2 tolak Abg Izzaz..tp dy tanak...last2 cam xde sape brani volunteer sbb x reti sgt format Khutbah so Abg Nasrullah pn kuar bg laa khutbah...kejap je da abih da...huhuhu...Amin Marwan xnk kuar padahal dy tau cara2 nk bagi Khutbah...pe laa tanak volunteer...huhuu..

2 laa sekitar peristiwa Gerhana Matahari yang berlaku sepanjang Daurah Kitorang di Baitul Qura'...ak actually bukan nak cite pasal nie..nie pun ad orang suh ak citer..so ak cier laa...sbb hati masih lagi memikirkan masalah yang berlaku di Perak sekarang nie...Exco baru pun da dilantik...ak tatau laa ap ke jahat sangat BN nie ek...Sabo je laa...Innallaha Ma'a As-sobirin..

4 comments:

wan paan said... [Reply to comment]

woh..
aku x pnh wat lg dol solat gerhana..

".Amin Marwan xnk kuar padahal dy tau cara2 nk bagi Khutbah...pe laa tanak volunteer...huhuu.."

kutuk amin ek?? hehe..
repot kang.

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

mne de seyh....
nk bg sah solat sunat je..huhu

teknodaie said... [Reply to comment]

erm..time gerhana matahari ni..aku xleh tgk..tmpat aku terlindung awan..tensen..tensen

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

huhu...tawu
adik ak ckp gitu gak..