Jan 13, 2009

Home » » TV Addiction : Penyakit ke nie

TV Addiction : Penyakit ke nie

Hmm..Sape kat dunia nih yang tak kenal dengan tv a.k.a. peti suara dan gambar berwarna
rsenye sume kenal kot.....knl kn...alaa..yg ad cite Akademi Fantasia, Primata Cantik, Jelita, Naruto, Detective Conan, Wonderpets, Ally, Selamat Pagi Malaysia, Bleach & ntah bape banyak cite g ntah kan....ad gak laa Forum Perdana Hal Ehwal Islam, Halaqah, Al-Kuliyyah, Al-Hidayah, Akademi Al-Quran, Akademi Nasyid, Mari Bertarannum, Mari Mengaji, Nasyid Minggu Ini (NMI) & ntah pape lagi laa kan....huhuhu cam leh lak nak senaraikan sume skali....



TV nie hebat kan....


Aku nih bukan laa penggemar TV, ak lbh suke duk dpn skrin komputer drpd dpn TV padahal same je dua2 leh rabunkan lg mata ak yang da rabun nie...hehehe. Tapi yang aku pelik kalau ada orang yang leh jadi gila kalau tak tengok tv...tambah lagi bila ada cite kegemaran dia...so kalau nak pikir balik kt M'sia nih kalau yang tak ade Astro leh bukak 6 Channel iaitu TV1, TV2, TV3, NTV7, 8TV & TV9...kalau ade astro lak tambah lagi bape puluh atau ratus channel cam HBO, Cinemax, Star Movie, NGEO, Discovery, Animal Planet, Animax, Ceria, Ria, Prima, Kirana, AXN, MTV, dll....so kalau ikt kajian aku laa setiap stesen TV akan memberikan khidmat & cerita yang baik & best2 kepada penonton...bahan kajian aku lak adalah kaum hawa laa sbb jarang sangat aku nampak kaum adam nih melekat depan TV...kaum Adam nie lak jenis yang tak lekat dgn rumah..kalau leh kuar 2 kire nk kuar je laa kan.

Ok dalam 1 hari ad 24 jam, selalunya pagi2 xde cite yang best sangat (selalunya katun laa). maknanya pagi2 budak2 slalu tgk TV tp da bukak skolah nie waktu pagi adalah waktu rehat bagi TV. Start tengah hari lps berita 1.30 ada cite Indon...ok tgk cite 2. pas abes cite Indon lak ad cite len lak kat Channel len...bukak lak cite 2...sampai abis tengok2 ad lagi cite len yang dy ske tgk maka tgk lak cite 2..alih2 da pukul 5.30...tgk lak cite Indon (cite Indon lagi) Primata Cntikkot...kul 6.30 lak nk tgk cite Spa Q 2...smpi kul 7.30...okeyh nih time solat (waktu lain pun solat gak). Lps solat sambung balik..ad cite Chinese mungkin mase nih or Korea or Japan...Paling tak nie laa mase ak tgk TV ari Khamis je laa...tgk cite Naruto. Ade gak cite Ninja Warrior kt TV9..ok da abis kul 8 2 mse free sbb berita so nie jd masa bapa untuk tengok TV or masa family kot...abis berita dalam kul 8.30 ada cite 3 daddies with 1 mommy (cite korea) kat 8TV...abis cite 2 lak macam2 laa ad...ikt hri laa..ad One Tree Hill, Lost, Mega Movie, Cinema On 2, Pearl Screen, Pepaya, CSI dll....smpi kul 12 ad Nightiline baru nak tido 2 pun kalau ari Sabtu tunggu lagi kot2 lps Nightline ad Movie best kt TV3...maka tdo lewat laa ari 2. Jadi bape banyak masa yang dihabiskan untuk TV???? Tak trfikir laa plak.....





1 TV leh pengaruh fikiran 1 family....betul ke nie????


Hmmm........nie kot agenda Kafir Musyrikin nak lekakan kita orang Islam nie dari kenyataan sebenar...Sbb 2 laa kot Israel senang2 je serang Gaza sebab diorang da berjaya control minda manusia dengan TV...mane tak nye kan...mase tgk berita pasal Gaza rase insaf jap...pastu bila tgk cite best da lupe da pasal Gaza..pastu cakap berapi laa, nk wt demo la, itu laa ini laa....padahal jiwa kita nie kena jajah dengan TV tu...memang aku tak nafikan TV tu sumber info, kta nk bukak luas2 kotak pemikiran kita...patutnya kita laa mempergunakan TV untuk kebaikan bukan dgn menjadi Hamba TV yg hmpr separuh hari hanya ngadap TV sedangkan tak dapat apa2 manfaat pun...Jadi persoalann yang tak tau perlu dijawab atau tak...

TV Addiction nih penyakit ke benda bese je?????

2 comments:

Muhammad Anas bin Kamarudin said... [Reply to comment]

ni mesti tau ana ada blog dari baem kan?... huhu.... so wat pe for the time being?

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

huhu....yep..tgk muke cam familiar..juz take a look laa...4 the time being juz blogging laa..pastu ambik lesen & gi ngaji pondok..nothing interesting.