May 25, 2009

Home » , » Nasyid Malaysia v.s. Nasyid Barat

Nasyid Malaysia v.s. Nasyid Barat

Apa yang membezakan Nasyid Malaysia ngan Nasyid Barat....

Bukan nak kata nasyid Malaysia tak best (kalo x best konfem xde sape nak dengar). Best jugak. Cumanya dari segi penyampaian mesej pada lagu tue mungkin banyak jugak laa bezanya...agak2 betul x ap yang aku cakap nih...huhuhu.
-Mungkin ye mungkin tak-

Zaman dulu2 nasyid kat malaysia nih ala2 irama padang pasir. Cam Arab sket..msa 2 dalam lagu penuh dengan lirik berunsur teguran, ancaman neraka, ganjaran syurga, ingat mati dll. Tapi zaman nasyid kontemporari nih cam ad sket revolusi melanda industri nasyid. Mungkin orang Melayu nie jiwangnye lebih sket kot. So nasyid kat Malaysia da jd cam jiwang2 sket laa kan...hehehe. Tapi bukan nak kata nasyid berunsur tegurantu da xde. Ada lagi tp kurang kedengaran laa. Zaman tu orang lebih minat lagu2 cam lagu In-Team, UNIC, dll. Sekarang pn nasyid kat Malaysia da macam2. Ad R&B, ad Rap Nasyid, macam2 laa..segala jns muzik ad dalam nasyid sekarang nie. Betul tak pe ak cakap nih...huhu
-Mungkin ye mungkin tak-


Mirwana, Raihan, Mestica


UNIC

Kalau soal ak antara nasyid Malaysia ngan nasyid Barat ak lbey prefer barat. Mungkin sebab telinga aku nie dulu2 aku dengar lagu2 cam lagu MCR, Green Day, Backstreet Boys dan sekutu mereka. So maybe aku lbey selesa dengan rentak lagu2 barat kot..huhu. Salute laa dengan artis nasyid barat sebab diorang mampu naik sama tinggi dengan artis lain yang bukan bernasyid pn..hehehe..contohnya kumpulan Outlandish yg pernah menang best Music Award dekat Denmark wlaupn kta sndr tau betapa Denmark tue penuh kontroversi dengan Islam. Aku pun dengar jugak lagu diorang. Memang best. Pastu band yg agak x terkenal D-Clique pn ad lagu2 yang best. Lagu2 diorang kat You Tube pn dapat banyak komen dr orang ramai. Ada lagi kumpulan 786, pastu ad Yusuf Islam, Dawud Wharnsby Ali, Zain Bikha, Nadhira Ali, 3ilms, & ramai lg sebenarnya artis2 Nasyid kat barat nih. Aku suka lagu diorang sebab mesej yang cuba disampaikan melalui lagu diorang. Sebab aku x bape suke dengar lagu2 cintan nih...nyampah sket..hehehe.


Nadira Ali, Dawud Wharnsby Ali, D-Clique, Zain Bikha


Outlandish

So kalo bagi aku Nasyid Malaysia v.s. Nasyid Barat yg menang Nasyid Barat...huhuhu
tp ad gak Nasyid Malaysia yang aku suke...hehehe

bagi korang?????
Ikut suke ati korunk laa hehehehe....


9 comments:

~ain~ said... [Reply to comment]

dari segi lirik, x dinafikan nasyid barat lebih meaningful..
dri segi rentak lagu, nasyid malaysia lagi best kot..ngee~

awe said... [Reply to comment]

sori to say
aku xsuke nasyid mlaysia
hua
yg suke pun di atas nama cinta
tu je

aku lg suke barat punye
tmbh2 nasyid yg ade msa mlm kembara mujahid (betul ek nama mlm tu?)
yg ade "oo brother.oo sister"
hehe

amiR muJahiD said... [Reply to comment]

suka ja...
asalkan nasyid...
yg ada unsur2 teladan...
dngarla lagu Langkah Tercipta-UNIC...
sedap...
unsur nasihat pn ada...

Mohamad Baihaqi bin Mohamad Basri said... [Reply to comment]

ntahlah...buntu fikir..

syafiqq1991 said... [Reply to comment]

ko memang suke buat cite.. hehe... aku tak suke NASYID!!! aku tak SUKA LAGUUUUUUUUUUUU... so sorry le nak bagi pendapat. tapi aku suke kumpulan Raihan.. Dia punya lagu, lirik sumua simple dan menarik.. hehe

Muhammad Anas bin Kamarudin said... [Reply to comment]

Like both!

Annas Alias said... [Reply to comment]

aku x suke nasyid malaysia yg ade msj jiwang, har2~ (aku dgr nasyid ke?? haha)

(arip, betul ke dulu ko dgr MCR ngan green day?? ko tipu kan? kan?)

Anonymous said... [Reply to comment]

from abu

nsyid skrg ni mmg dh
dikire kontemporari.cmpur
instrumen yg haram kite gne
mcm yg bertali/brtiup mcm
gitar,piano,violin ape sume uh.

tmbh lak bnyk gler nsyid cinta kt kksih.btul la nk srh brkasihan cre
islam.tptetap melarakan pndgr.sme je taraf dgn lgu jiwang biase.

tp bgus la kump nsyid tetap brdakwah.x mcm aku.x pndai
nk nsht org.ade smpai trase ati.
majoriti prmpuan la x puas ati.
last2 aku lak yg trase ati

Anonymous said... [Reply to comment]

lupe nk ckp.

aku da x dgr sngt nsyd.lgu lagho
lg la.tp aku ske nsyid stail acapella.raihan da buat album camni.bleh tahan.

aku mnt lgu keinsafan.aku geram nsyid psl awek.cbe korang pg u tube.pas2 taip raihan life in paris/london/russia/china.terharu
btul tngk umat Islam barat brsmngt gi show raihan wlupun x rmai.