Mar 8, 2009

Home » , , » Salam Maulidur Rasul 1430 H

Salam Maulidur Rasul 1430 H

Di atas kesempatan nie aku nak ucapkan selamat menyambut sambutan Maulidur Rasul bagi tahun 1430H/2009M


Pada Nabi Muhammad s.a.w. itu ada Nur(rahmat) yang menyinari seluruh alam. Pada Nabi Muhammad itu ada Akhlak yang sungguh mulia yang sepatutnya dicontohi sekalian manusia. Pada Nabi Muhammad itu ada kebijaksanaan sebagaimana dakwah baginda yang penuh dengan hikmah & cukup bersesuaian dalam setiap marhalah dakwah.

Sambutan Maulidur Rasul nie rasanya lebih indah andai disambut dengan alunan Zikir mengingati Allah dan Qasidah memuji-muji Nabi Muhammad s.a.w. beserta bacaan Maulid (seperti yang aku pernah baca di Baitul Qura'). Walaupun sebenarnya kita ini sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w. kena sentiasa mengingati Nabi & mencintai Nabi yakni Kekasih Allah.

Tak perlu dipetik berbagai-bagai contoh yang telah diceritakan dalam Hadis Nabi s.a.w. tentang akhlak, perbuatan, kata2 & pengakuan Nabi (sebab banyak yang kita dah tahu). Kita sering diperdengarkan kisah perjuangan pada Zaman Nabi. Bagaimana Nabi membawa kegemilangan Islam di Madinah sehingga mampu membuka Kota Mekah & membersihkan Mekah dari sebarang amalan Jahiliah. Hanya kita sebenarnya sepatutnya berfikir apa hikmah tersembunyi di sebalik strategi yang dilaksanakan dan sebagainya. Andai buku Art Of War yang dulunya digunakan dalam strategi perang kini digunakan untuk bidang ekonomi. Mungkin setiap jalan & strategi yang dilaksanakan Nabi & Para Sahabat & Solihin itu ada hikmahnya yang tersembunyi.

Macam dalam post aku yang sebelum nie tentang hikmah aturan Rukun Islam yang ramai antara kita yang tak tau tentang hikmah tue. Jadi kajian masih perlu dilaksanakan untuk kita terus membuktikan kesyumulan Islam itu.

Jadi aku akhiri dengan satu video alunan Qasidah Ya Badratim & Qasidah Muhammadiyyah sebagai tanda puji-pujian terhadap Rasulullah s.a.w.




9 comments:

cimok said... [Reply to comment]

allahumma solli 'ala sayyidina muhammad wa'ala alih....

mr koje said... [Reply to comment]

salam...
mabruk!! post yang menarik...
selamat mengambil result n selamat berdakwah..

cintailah Allah dan Rasul...

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

Insya Allah...
doakan ana istiqamah..

fieqa said... [Reply to comment]

salam...

nice2 post...^,^
sambil wat post kat blog td, mmg terfikir2 n ingat2 kan kembali, sperti apa yang dikatakan kat post nie..

syukran2 4 posting..

teruskan perjuangan..

great blog..^,^

all the best k in ur spm result...
maat taufiq wannajah..

pasni nak amek kos aper?..(insyaAllah)

fieqa said... [Reply to comment]

boleh x minta izin ntok link kat quotation nie

"Tak perlu dipetik berbagai-bagai contoh yang telah diceritakan dalam Hadis Nabi s.a.w. tentang akhlak, perbuatan, kata2 & pengakuan Nabi (sebab banyak yang kita dah tahu). Kita sering diperdengarkan kisah perjuangan pada Zaman Nabi. Bagaimana Nabi membawa kegemilangan Islam di Madinah sehingga mampu membuka Kota Mekah & membersihkan Mekah dari sebarang amalan Jahiliah. Hanya kita sebenarnya sepatutnya berfikir apa hikmah tersembunyi di sebalik strategi yang dilaksanakan dan sebagainya. Andai buku Art Of War yang dulunya digunakan dalam strategi perang kini digunakan untuk bidang ekonomi. Mungkin setiap jalan & strategi yang dilaksanakan Nabi & Para Sahabat & Solihin itu ada hikmahnya yang tersembunyi."

kat blog..syukran2 if boleh..
menarik la...

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to kak fieqa...

boleh je nk quote..huhu..
no copyright in Dakwah..sebar2kn..

Insya Allah doakn sy cemerlang
msa result SPM nnt...

lps nie Insya Allah nk ambik
computer sc & nk trskn dlm
IT & software engineering..

amiR muJahiD said... [Reply to comment]

rindunya nak berqasidah ramai2 ngan korg semua...

nice post arip...
salam Maulidur Rasul kmbali...

hanya.aku said... [Reply to comment]

salam maulud nabi juge.
:)
sedap lew kate2 kau tuh.
manis..

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

manis...huhu..
ak men taip je..
x igt nk tulih pe..