Feb 8, 2009

Home » , » Baitul Qura' : Revolusi yang Mematangkan Fikiranku

Baitul Qura' : Revolusi yang Mematangkan Fikiranku




Lama da aku tak update blog nih...pergi blajo pondok di:
Pondok Baitul Qura', Lorong Haji Abdul Wahid, Paya Rumput Jaya, Sungai Udang, Melaka..(pergh...siap hafal alamat ak cakap ko)

Aku antara peserta daurah yang pergi full 2 week...yang laen firdaus izaraee, yaqzan, fadhil (cimok). 2 je laa yang full...Pipit leh kata full gak laa tp dy ad blk bape ari ntah pastu datang balik (ske ati je balik kan). Afiq pun same jugak. Ramai gak r kwn2 yanhg datang sepanjang 2 minggu tue. Antaranya :
Aku, Firdaus Izaraee, Yaqzan, Cimok, Saifullah, Syauqi (sepupu Epul), Afiq, Pipit, Mursyid, Abg Izzaz, Paan, Jenal, Zuhilman, Zuhilmi (kembar g-man), Saiful Hadi, Izzat Nasir, Shaheer, Amirudin, Mat Yan, Syukri Syafie, Hafiz Arselan Hakim, Alip, Muadz (kwn Hafiz), Adib, Izudin, Wak, Amin Marwan, Ruzaimi (daurah sdn bhd sebulan...dy nih adik Kak Iftitah yang sama batch ngn abang Azrul) Amir Tulang & Usaid....2 je kot ad trtggl ke...

Muslimat lak :
Kak Musfirah, Ainul Rasyiqah, Nabila, Ummu Aiman, Farida, Adilah & Amalina...nie je kot..ad lg k...???

Bagi aku, hari pertama aku sampai da cukup uji aku da...sbbnye nak ambik sume peserta daurah laa..macam2 jadi seyh, van x leh start engine laa ape laa....tp dengan penuh kesabaran last2 settle gak problem 2..huhuhu...



5 hari dalam 1st week 2 ustaz tak ade...so dalam 3 hari tue ktorang blajo dengan Abang Yassaruddin (19 thn). Dy bukak Kitab Inilah Kitab Usuluddin @ Kitab Tauhid laa....dy memang hebat laaa...sebab dy leh rilek je mengajar padahal dia baru datang 2 bulan lebih...memang hebat abang tue...cumanya dy slalu cite sal kawin je rr...huhuhuu....3 ari je khatam kitab tue...nipis je 8 muka surat...aku ngajor amir kitab tue x abis laa plak...sori...

Bila ustaz balik baru rr kitorang bukak Kitab Risalah Tanbih. Kitab yang cerita tentang permulaan bagi orang yang nak menceburi bidang Tasawwuf....Bagus kitab nie..ada rasa zouq blajo dgn kitab nih sbb dy ajar cara2 nak dekatkan diri kepada Allah & cara nak jadi orang alim & soleh...sekurang-kurangnya aku dapat tau laa yang kita semua nie memang cow2 x sempurna lagi...mase ustaz balik tu ade mase lagi 9 hari je nak abis daurah nie...kitab Risalah Tanbih tu habis dalam 6 hari gak rr...lps abis kitab tue bukak lak kitab Al-Mauidzah Hasanah. Kitab nie lak citer sal permulaan dakwah. Apa yang perlu kita terapkan pada masyarakat dalam berdakwah & pada masa yang sama benda tue ada pada diri kita....memang best...cara ustaz bagi kuliah pun best gak...tak boring & tak ngantuk walaupn sakit kaki...huhuhu(yg pg myb paham)



Ape lbeynye Baitul Qura' nie dari KISAS....byk gak rr...salah satunye, kt BQ nie lbh byk free time. Pastu blajo bukan exam oriented laa sbb xde pekse pun. Lbeynye BQ nih, aku diajar untuk lebih banyak ingat Tuhan laa...apa ja aku buat kena ingat Allah, lps 2 aku bljr camne nak jadi orang alim...kena blajo jugak...nak jadi orang alim kena cari guru yang mursyid...aku diajar utk belajo jgn kerana sijil tapi nak tambah ilmu, nk jadi orang alim & nak dapat keredhaan Allah. Aku blajo tentang adab berguru dalam nih....bila dapat tau, kat KI byk cara aku dalam kelas yang mmg tunjuk ak nih tak beradab dengan cikgu....patut result teruk...ilmu tak ade keberkatan kot..

Kalau aku nak cite panjang2 lagi ramai da letak cite sal BQ nih...tp mmg best laa kat sana...banyak mendidik jiwa kita agar jadi orang yang matang dalam pemikiran kita...byk laa kelebihan ngaji pondok nih...kalau ngaji kat sekolah biasa byk exam-oriented ngaji kat pondok lak kita dapat tok guru yang betul2 hidup dia nie Allah da banyak mentarbiah tok guru nih...jadi ilmu yang diberi tue penuh dengan keberkatan...

Yang best nye kat BQ nih...dapat jumpe ulama' laa...Best rrr...dapat jumpe ulama' keturunan Rasulullah, dapat jumpe tok guru2 yang sumenye hebat belaka....rasa segan lak aku nak pakai serban mase tue...memang laa best...dapat jumpe Habib Abdul Rahman Al-Haddad cucu cicit Imam Al-Haddad (mujaddid kurun ke-12) yang juga merupakan keturunan Rasulullah. Rasa bertuah sangat laa..target kita nak suh ulama'2 nih doakan kita jadi orang soleh jadi orang alim sebab doa orang yang rapat ngan Allah nie slalunye dimakbulkan Allah...

Lps gi BQ aku pg KISAS....mmg byk perubahan laa...dari segi fizikal & mental sume da byk berubah...tapi ak x ambik gambar laa sebab x de kamera....lps 2 sape nak tau cte terbaru yang sedang hot kat KI sekarang nih...leh call ak, msg ak, email ak, kire ty ak private laa...ak tanak cite dalam blog nih...takut jadi fitnah nanti...okies 2 je rr nak citer ek....nk tau ape2 ty ak....ak jwb nye lah.....

8 comments:

amiR muJahiD said... [Reply to comment]

hg mmg berslh ngan ak
sbb x ajar ak risalah Tauhid smpai abis...
asyik nk gi tahlil..
makan jer keje hg..haha..
tp xpe,ak dh maafkan...
ramai sgt ker yg wat citer psal bq ni??
ak rasa yg wat ak ,mat yan ngan hg ja...

AxL VoGa said... [Reply to comment]

bagus laa korang g BQ..
ade rezeki pergi kn...

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

to amer
ooo...ye ke...kire ramei laa 2

to che
ko pn nnt ad rezeki pg laa che
gi sorg2 pn xpe

syara said... [Reply to comment]

bq..ramainye pegi bq.

erm ade yuran ke?

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

ad laa....
tp murah je...
xde org mati msa nk byr tue..

rauf said... [Reply to comment]

ngaji elok2..

tu bekalan yg amat diperlukan nanti.. percayalah..

Amin said... [Reply to comment]

camne nak masuk ngaji kat sini? yuran bulanannya camne eh? hujung minggu saja ke atau full belajar kat sini?

amin said... [Reply to comment]

apa nombor telefon baitul qura ye?