Mar 1, 2009

Home » , , » Nak Join Jamaah....Macam Mana ekk...

Nak Join Jamaah....Macam Mana ekk...

Kat Malaysia nie...ada macam2 jenis Jamaah...Setiap Jamaah 2 ada ahlinya & style yang tersendiri...Seperti PAS...PAS tu Jamaah yang bergerak aktif dalam bidang Politik...Jamaah yang lain lak lebih membawa kepada Jihad Umum yang lebih banyak menekankan unsur2 akhlak dan menerapkan nilai-nilai Islam dalam diri...

Tapi apa beza antara semua Jamaah nih????
Mengikut Syeikh Fathi Yakan, jamaah nie ada 4 jenis....
  1. Jamaah Induk
  2. Jamaah Proksi
  3. Jamaah Protes
  4. Jamaah Toghut
Jamaah Induk

Contoh Jamaah Induk nih ialah cam Ikhwaanul Muslimin...atau kalau kat Malaysia nih Parti Islam Semalaysia...sebab pe...Jamaah nie da jadi Gerakan Islam (Harakah Islamiah) yang berjuang untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia melalui Politik...Jemaah nie yang menjadi pendokong utama dalam nak menjayakan matlamat paling utama dalam perjuangan kita di Malaysia. Jamaah ini juga dianggap jamaah yang syumul kerana mengikut 100% Al-Quran & Sunnah. Matlamat jamaah ini adalah untuk melihat pengamalan Islam 100% dalam kalangan masyarakat.




Jamaah Proksi

Jamaah Proksi nie adalah Jamaah yang menyokong Jamaah Induk atau bergerak di bawah naungan Jamaah Induk seperti Unit Amal PAS. Unit Amal ini dikira sebagai Jamaah Proksi kerana dia merupakan salah satu unit yang membantu gerak kerja Jamaah Induk. Jamaah lain yang bukan di bawah Jamaah Induk tetapi menyokong Jamaah Induk juga dikira sebagai Jamaah Proksi..



Jamaah Protes
Jamaah Protes adalah Jamaah yang tidak bersetuju dengan Jamaah Induk lalu menubuhkan Jamaah lain tapi atas matlamat yang sama cuma berdasarkan method yang berbeza...sebagai contoh Jamaah Islam yang bergerak sebagai NGO Islam...Jamaah ini andai mereka menyokong dan membantu perjuangan Jamaah Induk mereka akan dianggap sebagai Jamaah Proksi..



Jamaah Toghut

Jamaah nie adalah Jamaah yang tak mengikut Al-Quran & Sunnah tapi berdasarkan fahaman sekularisme...Jamaah yang macam nie kita tak boleh join...ini adalah jamaah yang dapat memesongkan pemikiran kita...Contoh Jamaah Toghut nie adalah Sister In Islam, IFC dll Persatuan yang sewaktu dengannya...Jamaah nih lebih membawa fahaman Sekular daripada fahaman Islam...mereka lebih banyak menerima Perlembagaan Sekular dari Perlembagaan Allah...



Setakat 2 laa kot ari nie...
Ilmu tak cukup lagi nih...

Rase cam ad yang prlu dibtlkn...
so kalo ada pndpt yg berbeza...

or ad kritikan & cadangan...

leh komen pada post ini....

harap sume dapat bagi pndpt msg2...

untuk kepentingan bersama....

5 comments:

Nasih Ulwan said... [Reply to comment]

psl abim @ jim,ana penah dgr yg ikhwan penah pggil dorg brsam pas utk bincg ttg jemaah di mesia.. pas2 mrk di minta bubar jemaah mrka n involve pas. tp mrk xnk.

pas2 ana nk tmbh, umno pon sbnrnya jemaah toghut. ye x?

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

yep sbb 2 Abim & JIM dianggap Jamaah
yg ke-3 iaitu jamaah protes...
tp xnk bgktkn sentimen sbb 2 x ulas pnjg...
sbbnye skrg msykt da mla fhm....
byk ahli JIM & ABIM skrg ad yg mnyokong PAS...
so golongan nie lbh krg rr msk jamaah proksi...
tp ad certain ahli JIM & ABIM x nk
trima politik tp nk wt pmbrshn je..
2 yg silap....

Pasal UMNO Jamaah Toghut...x nk ulas..
sbb x nk jd prgdhn nnt..
wlupn mmg btl laa Jamaah Toghut..
sbb mmbawa fhmn Nasionalisme yg sme rr ngn Sekularisme..

Anonymous said... [Reply to comment]

hahaha...tajuk yang best..macam mana pulak dengan hizbut tahrir, haluan??

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said... [Reply to comment]

berkaitan hibut tahrir...itu dianggap sebagai jamaah protes sbb hizbut tahrir x sokong jamaah induk..haluan lak x pasti sebagai jamaah ape sbb x byk kaji pasal haluan so tak tahu banyak sangat..

hashimi_92 said... [Reply to comment]

akhukum fillah.......
sebenarnya....
ada satu sebab shbt2 tubuhkn HALUAN...
sebagai platform....
sbb....
arwah UDMZ melihat ada satu kekurangan dlm ABIM n PAS....
nie hanyelah pengalaman dan pendapat dan Allah lebih tahu mana yg terbaik..
sbb...
Allah pilih ana duduk sebumbung dengan mereka....
dan ade satu yg ana dpt dengan mereka....
satu perkara yg xleh nk "describe" dengan kata2...
tpi lebih kpd hati ke hati...
pertamanya...
kite kene jelas...
matlamat kte same....
semue berhajatkan ISLAM....
semue berhajatkan suasana keimanan....
akhukum fillah...
maaf ana katakan....
satu kekurangan PAS ialah...
semangat tanpa iman....
sedangkan "survival" iman perlu utk "mengekalkan" semangat.....
ini bukan utk pemimpin2 pas...
orang2 atasan ok...
tpi orang2 bawah...
suka argue mana2 jemaah...
dan hal yg sama pada ABIM...
Allah izin...
arwah Mustafa Mashur pernah lawat ikhwah2 ABIM...
dan arwah UDMZ mengambil kesempatan ini utk mengadu satu perkara kpd arwah Mustafa Masyhur...
yg orang2 ABIM ini, ada yg merokok walaupon menjadi mas'ul negeri...
dan arwah UDMZ time tu menjadi mas'ul negeri perlis...
maka....
atas satu inisiatif....
pelu kpd PEMBINAAN HATI...
HATI YG DIISI DENAGN KEIMANAN adelah asas utama tarbiah RASULULLAH S.A.W....
13 tahun nabi ckp pasl iman...
sbb nabi tahu...
tanpa iman, xkan lahir SYAKSIAH ISLAMIAH...dan dengan bantuan IM...dan Abu Ammar...
alhamdulillah...Allah izin...lahirlah satu jemaah yg ahlinya sampailah orang2 atasan yg tidak merokok dan ber"couple"...satu2nya jemaah masa itu..hasil tarbiah imaniah...ana boleh katakan...
klu tanpa wujud shbt2 dan dunia Tarbiah...ana xkan rasa satu suasana keimanan yg menjadi nikmat bgi kami..ana mampu ckp sbb ana rasa, abg Hilal mampu ckp sbb dia rasa sendiri diMATRI...dan banyak lagi cerita2....hasil tarbiah2 ini...
D n T...
DAKWAH n TArbiah....
konsep Ubudiah...
Lailaha Illa Allah sebagai satu cara hidup...
baru ana perasan...
kenapa shbt2 pentingkan konsep2 ini...
ya...nampak Islam dalam bentuk jemaah...
hanyalah sekadar pendapat...kerana..Allah lebih tahu apayg terbaik...
kita yg Allah pilih nie( walau mane2 jemaah)...
truskan kerja2 Islam...
moge Allah redha...