Mar 30, 2010

Tag dari Hafiz Arselan Hakim


Dah lama aku x dapat award2 nih. Ingat dah berakhir sudah zaman bagi award nih. Sekali sahabat lama pulak bagi award kat aku. Tq2 Hafiz Arselan Hakim sebab bagi award nie kat aku. Tapi Beautiful Blogger Award nih cam feminine jek bunyinya..haha

Here are the rules to accept the award :

1. Thank & link the person that gave you the award

2. pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic

3. Contact said Blogs and let them know they've won the award

4. State 7 things about yourself

**************

Aku skip no 2 & no 3 atas dasar malas...hehe

4. 7 things about myself????????????
 1. nama aku Arif Aizuddin bin Mohd Sa'ad
 2. Tarikh lahir aku 14/3/1991
 3. Aku orang Perak!! lahir kat Perak, tinggal kat Perak, belajar pn kt Perak
 4. Aku suka C++
 5. Aku suka membaca (korang nilai sndiri kesahihan statement nih)
 6. Umur aku sekarang 19 tahun 16 hari (ini pada 30/3/2010)
 7. Aku Muslim
 
~done~


Mar 26, 2010

Pemerkasaan Tarbiah patut bermula di Sekolah

Kita dulu seringkali didoktrinkan di sekolah bahawa kita hanya perlu belajar, belajar dan belajar. Dengan pendekatan 'spoon feed' yang nyata melemahkan daya fikir pelajar untuk berfikir 'out of the box' (aku antara produk 'spoon feed' itu), kita tidak nampak satu pengukuhan dari sudut intelektual pelajar malah kita seolah-olah sedang menghasilkan robot untuk pergi ke peringkat seterusnya. Robot yang hanya tahu belajar, makan, tidur dan berhibur semata-mata. Tapi apabila diberi satu 'case study', mulalah terpinga-pinga mencari idea yang tak berkunjung tiba. Tapi bukan itu yang nak dicanangkan di sini tapi dari sudut sistem pentarbiahan itu sendiri sepatutnya pengukuhan akhlak dan fikrah itu bermula di sekolah.

Kita sedar kewujudan organisasi yang kebanyakannya diberi nama Badan Dakwah dan Rohani (BADAR) atau mungkin juga dengan nama-nama yang lain di sekolah-sekolah agama, sekolah berasrama penuh (SBP), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan sekolah-sekolah lain di seluruh Malaysia. Namun adakah fungsi organisasi atau persatuan tersebut hanyalah seperti persatuan-persatuan lain sebagaimana gerak kerja persatuan Bahasa, atau mungkin persatuan-persatuan yang lain? Ataupun perlunya kepada satu fungsi khas kepada organisasi BADAR ini dalam membantu sekolah memperkasakan akhlak pelajar dan mengukuhkan sistem nilai dalam kalangan pelapis kepimpinan negara itu?

Sangat menakutkan apabila merujuk kepada pendedahan Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara tentang peningkatan Anak Luar Nikah yang didaftarkan setiap tahun.
 • 2007 : 16,100 anak luar nikah
 • 2008 : 16,541 anak luar nikah [peningkatan sebanyak 2.74%]
 • 2009 : 17,303 anak luar nikah [peningkatan sebanyak 4.61%]
Kalau pengiraan aku tak silap, purata kelahiran anak luar nikah dalam sehari daripada statistik 3 tahun ini ialah sebanyak 46 orang anak luar nikah yang dilahirkan setiap hari. Kalau dibahagikan secara sama rata setiap negeri kat Malaysia (tak silap aku ada 16 semuanya campur 3 wilayah persekutuan), setiap negeri akan berlaku sama ada 2 - 3 kelahiran anak luar nikah setiap hari. Bayangkan satu negeri ada 2 or 3 kelahiran anak luar nikah sehari, sebulan ada 60++ or 90++, setahun dah 120++ or 1080++ kelahiran anak luar nikah. Persoalannya, jumlah nie belum cukup menggerunkan kita ke?

Atas sebab tue aku melihat satu keperluan penting untuk memperkasakan pentarbiahan di peringkat sekolah untuk membina akhlak dan peribadi belia sebagai 'future leader'. Bayangkan daripada kiraan yang aku buat tadi. Tue baru yang didaftarkan anak luar nikah, belum campur yang buang anak, mat rempit, bohsia, penagih dadah, masalah sosial, seks bebas dll. Kalau ada jugak statistik untuk semua tue ntah berapa banyak laa dalam setahun masalah-masalah yang banyak melibatkan remaja nih. Takut juga masa depan nanti disebabkan terlampau ramai dah jadi penagih, buat election orang yang bertanding pn penagih jugak, then penagih tue menang election & geng2 macam ni jadi pemerintah negara. Aduh, tak sanggup dibayangkan. Bukan aku pandang jijik kat penagih or orang-orang yang sewaktu dengannya tapi bayangkanlah kalau negara ditadbir dengan orang-orang yang macam nie yang sepastinya tak menggunakan al-Quran dan Sunnah sebagai rujukan utama. Habis laa Malaysia kalau macam tue.

Jadi satu perubahan drastik perlu diambil untuk menyelesaikan penyakit kronik bawaan virus hedonisme yang melanda belia remaja sekarang. Dalam erti kata lain perlunya untuk kita membina semula akhlak sebenar seorang Muslim di dalam hati-hati golongan pelapis. Jadi BADAR tidak lagi berfungsi sebagai persatuan yang biasa-biasa saja tapi perlunya diperkukuhkan lagi dengan sistem yang hebat. Segala aktiviti yang dilakukan BADAR perlu disokong oleh pihak sekolah dan lebih molek juga aktiviti tahunan BADAR dimasukkan ke dalam takwim sekolah untuk mengelakkan 'event redundancy' berlaku yang mana ada panitia hendak melaksanakan kursus untuk subjek tertentu tapi bertembung dengan aktiviti lain daripada panitia lain mahupun BADAR. Malah aktiviti yang dilakukan BADAR perlu diletakkan sebagai satu prioriti tinggi demi mengimbangi pelajar dari sudut akademik dan rohani.

Guru-guru juga tak perlu rasa bimbang dengan program BADAR dapat menyekat proses pembelajaran pelajar. Sesungguhnya Allah ada bersama untuk membantu, aku sendiri pun masa dekat sekolah dulu bukanlah top student, aku aktif dalam aktiviti anjuran BADAR & dalam masa yang sama aku tak pernah abaikan tanggungjawab sebagai pelajar. Namun begitu aku bersyukur kerana Allah masih bagi aku result yang aku kira baik dalam SPM. Dengan berpegang kepada dalil dari Surah Muhammad ayat 7:

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُرۡكُمۡ وَيُثَبِّتۡ أَقۡدَامَكُمۡ

meaning: O ye who believe! If ye help Allah, He will help you and will make your foothold firm.
maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (agama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu. 


Jadi yakinlah dengan bantuan Allah & yakinlah andai kita membantu agama Allah, maka Allah akan membantu kita malah mengukuhkan kedudukan kita.

Mar 24, 2010

Hutang dengan Allah

Alhamdulillah diberi kesempatan lagi hari nie untuk update blog. Alhamdulillah jugak sebab diberi idea oleh Allah untuk berkongsi satu post yang aku kira boleh untuk dikongsi oleh semua.

Pernah tak kita berhutang?
Mesti pernah kan...

Kalau tak pernah tue cuba tanya orang yang pernah berhutang macam mana keadaan diorang...huhu.

Hutang kalau dalam bahasa arab disebut ad-dain. Agama pula dalam bahasa arab disebut ad-din. Tadi dengar kuliah di Masjid an-Nur, Ustaz Rahmat mengupas tentang topik ni. Dikatakan perkataan ad-din itu sendiri bila dilihat root wordnya ialah ad-dain iaitu hutang.

Sedar atau tak kesan untuk orang yang berhutang ialah dia akan berasa terikat dengan orang yang memberi hutang kepadanya. Pantang nampak muka terus teringat hutang. Dalam konteks pengisian kuliah tue pula ustaz kata kita nie berhutang dengan Allah sebab tue kita perlu ada rasa terikat dengan Allah. Kalau ada rasa keterikatan tersebut maka alhamdulillah kita masih berada di landasan yang betul. Andai tidak, cuba koreksi semula diri kita berada di tahap mana.

Jadi perkara yang paling asas dalam Islam itu sendiri ialah aqidah. Aqidah berasal daripada perkataan 'aqada iaitu ikatan. Analogi aqidah pula ibarat layang-layang dengan talinya. Layang-layang boleh terbang ke mana-mana sahaja namun pergerakannya dibatasi oleh tali layang-layang. Begitulah juga kita sebagai manusia bebas melakukan apa saja di muka bumi Allah tapi kita masih dibatasi dengan perkara-perkara tertentu yang Allah larang kita dari melakukan perkara tersebut.


Apabila kukuh aqidah maka akan wujud keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah. Iman itu sendiri dapat didefinisikan sebagai membenarkan dengan hati, mengaku dengan kata-kata dan beramal dengan perbuatan. Taqwa pula bererti melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangannya ataupun hakikat taqwa itu sendiri dapat dilihat melalui pertanyaan Saidina Umar kepada Ubay bin Ka'ab tentang hakikat taqwa. Ubay bin Ka'ab bertanyakan kepada Saidina Umar adakah beliau pernah melalui jalan yang penuh onak dan duri lalu Saidina Umar menjawab bahawa beliau pernah melalui jalan seperti itu dan apabila ditanya bagaimana beliau melalui jalan itu maka Saidina Umar mengatakan bahawa beliau melalui jalan itu dengan berhati-hati. Maka Ubay bin Ka'ab mengatakan itulah hakikat taqwa.

Dengan ini kita menguatkan lagi keterikatan kita dengan Allah swt. Ditambah pula dengan simpulan ukhuwwah kerana Allah yang kita jalinkan sesama manusia. Kita telah membentuk satu simpulan yang sangat cantik yang mana sumber talinya itu adalah daripada Allah swt kerana setiap dari kita berasa keterikatan diri dengan Allah swt. Maka janganlah putuskan rasa terikat dengan Allah itu. Peliharalah ia sepertimana kita menjaga sesuatu yang amat penting bagi kita.

 buku2 yang tersimpan dalam locker...ntah bila laa nak baca...=.='

Andai rasa kurang keterikatan itu kita perlu muhasabah kekurangan yang ada pada kita. Aku sendiri pun masih banyak kekurangan. Buku ada banyak tapi tak dibaca. Jadi perhiasasn yang disimpan dalam locker je. Tak tau laa bila aku nak start baca semua buku yang ada. Walaupun tak penuh satu rak tapi lebih dari 3 buku tue dah kira banyak laa tue kan. Dengan bacaan buku-buku agama nie pun salah satu method kita nak mendekatkan diri dan meningkatkan lagi rasa keterikatan kita dengan Allah swt. Tapi kalau buku-buku tue tak dibaca tetap tak memberikan manfaat kepada empunya buku tue. Jadi aku perlu rajinkan diri mentelaah buku-buku yang ada untuk pengukuhan fikrah supaya mudah untuk aku melaksanakan amal fardhi aku sendiri selain dari bergerak di dalam jemaah.

Ilmu itu andai ditambah dengan amal akan memberi banyak manfaat kepada kita.

Tapi sekarang orang yang ada ilmu makin jauh dari Allah sebab pelajarannya itu tidak disandarkan kepada Allah swt. Kita telah didoktrinkan dengan racun pemikiran yang menolak hakikat ilmu itu milik Allah.

Maka menjadi tanggungjawab kita untuk mengubah apa yang sedang terjadi ini supaya Islam bangkit semula daripada kejatuhan sejak 1924 itu. Dah 86 tahun dah tue.

 kalau dah asyik ngadap laptop bila nak baca buku...

Insya-Allah Islam pasti akan menang jua akhirnya...itu janji Allah kepada kita.

Mar 22, 2010

Ukhuwwah biar dibajai dengan Iman

Firman Allah s.w.t:

إِنَّمَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ إِخۡوَةٌ۬ فَأَصۡلِحُواْ بَيۡنَ أَخَوَيۡكُمۡ‌ۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ لَعَلَّكُمۡ تُرۡحَمُونَ


Maksudnya : Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat.

(Al-Hujurat : 10)

Ukhuwwah itu yang datangnya dari root word akhun yang bermaksud saudara. So secara tak langsung ukhuwwah itu adalah persaudaraan. Kalau ukhuwwah Islamiah pulak persaudaraan yang berlandaskan Islam dengan berpegang teguh kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Daripada ayat yang aku bagi kat atas tue Allah kata orang yang beriman itu bersaudara. Makna kata orang yang dikatakan bersaudara itu adalah orang yang benar-benar beriman kepada Allah.

Selalu diperingatkan naqib aku tentang 3 peringkat ukhuwwah iaitu
 1. Berlapang dada
 2. Sama-rata
 3. Ithar (Melebihkan Sahabat)

Berlapang dada

Dalam kita bersahabat nie kadang-kadang ada juga perkara yang dilakukan atau diperkatakan oleh sahabat kita itu yang membuat kita rasa kurang senang dengannya atau mungkin juga terasa hati dengannya. Tapi kalau kita betul-betul ingin menjaga ukhuwah antara kita dan sahabat, perlu bagi kita berlapang dada dengan bersangka baik terhadap sahabat kita. Mungkin perlakuannya itu tidak disengajakan. Andai ingin ditegur gunalah medium yang sesuai mengikut sifat dan peribadi sahabat kita itu.

Sama-rata

Nie 2nd stage dalam peringkat ukhuwwah yang mana kita bersikap sama-rata dengan sahabat kita. Sebagai contoh apa yang kita ada, kita akan pastikan sahabat kita juga ada benda yang sama. Dalam peringkat nie kita sudah mampu bertolak-ansur dengan sahabat kita. Kita sudah mampu bersikap adil dan tak berkira dengan sahabat kita. Contoh lain kalau kita dapat makan ayam goreng, kita nak pastikan sahabat kita juga dapat makan ayam goreng...baru adil. Sampai macam tue sekali. Rasanya kita da sampai tahap nie atau blom ek ngan sahabat kita?

Ithar (Mengutamakan Sahabat)

Nie peringkat tinggi dalam kita berukhuwwah. Makna kata kita mengutamakan sahabat kita lebih dari diri sendiri. Sebagai contoh sahabat kita sangat2 lapar tapi dia tak ada duit or makanan nak dimakan. Kita lapar jugak tapi kita ada makanan contohnya roti. Kalau kita dah capai peringkat ithar nie, kita akan bagi terus makanan kat kawan kita tue sebab merasakan dia lebih perlu pada makanan itu daripada kita.

Contoh lain tentang ithar nih ialah pada sirah ketika dalam suatu peperangan yang mana ada 3 orang sahabat yang tercedera dalam peperangan tersebut. Kesemua mereka dahagakan air. Ketika sahabat yang pertama ini dahaga, dihulurkan air kepadanya & bila nak minum dia dengar sahabat kedua disebelahnya juga dahaga lalu sahabat pertama nie tak minum air tue sebaliknya minta supaya air tue diberi kat sahabat di sebelahnya itu. Sama juga keadaannya dengan sahabat yang kedua memberi air tersebut kepada sahabat yang ketiga dan kerana itu ketiga-tiga mereka telah syahid dalam peperangan tersebut. Walaupun dalam keadaan kritikal macam tue masih lagi mereka mengutamakan sahabat mereka. Inilah peringkat tertinggi dalam berukhuwwah. Dah sampai tahap cmnie k kita?

*****************************************

Hari nie aku aku & sahabat-sahabat mengadakan usrah + iftar dengan naqib kami Abang Asyran. Aku nie da lama x masak2 nih. So hari nie kira menguji kreativiti jugak laa aku nak masak ape kan. Dah la tak boleh rasa, so tak tau masak sedap ke tak. Kami buat dua jenis masakan je, sayur & ayam goreng HPA. Memang best, daripada usrah nie, dapat laa aku tau sape antara sahabat aku nie yang boleh masak or tak boleh masak. Kalau aku takat masak sayur, goreg telur, buat nasi goreng tue pandai laa. Kalo suh masak kari, sweet sour, tiga rasa, asam pedas tue mintak maaf laa...tak pandai pun..hehe.

 sayur masakan aku..ngehehe..c(=

So aku hari nie masak sayur kobis. Memang aku hentam je laa masuk je apa yang ada. Seasoning pun ak taruk jugak...hehe. Tapi hasilnya alhamdulillah sedap laa jugak. Puas laa makan. Kredit diberikan kepada Abang Fauzi (naqib usrah lajnah) & housematenya sebab kami guna rumah diorang untuk sesi usrah kali nie. Ini laa kepelbagaian method yang boleh dilakukan dalam usrah. Bagi aku, masak nih merupakan satu modul yang boleh kita kaitkan dengan ukhuwwah yang mana kalau secara 'common sense' kita mesti akan bantu sahabat kita masa masak nih. Masak2 ramai baru best....huhu.
tengah basuh ayam

Tapi lagi best kalau semua orang ada masa tengah masak tue. Mesti lagi meriah jadinya...huhu.

Ukhuwwah itu anugerah Allah kepada orang yang beriman dan ikhlas dalam beramal. Kalau kita ikhlas insya-Allah kita akan nampak kesannya kepada diri kita. Sebagai contoh sebelum nie aku masuk event Heart 4 Islam. Dalam department aku, aku sorang je laa yang paling junior sebab aku still foundation. Tapi sebab kami semua kerja kerana Allah, kami all out dalam gerak kerja kami, alhamdulillah, aku terasa bunga2 ukhuwwah antara kami. Aku sendiri tak jangka aku boleh jadi rapat dengan geng2 department aku. Bukan tue je, dengan department lain pn sama.

Jadi dalam kita berukhuwwah itu yang penting kita perlu ikhlas dalam berukhuwwah dan berukhuwwahlah kerana Allah dan bukan kerana hal duniawi. Jadi segala-galanya disandarkan kepada niat kita.

Bila cite pasal masak2 nih terimbau balik memori aku ngan sahabat2 kat KISAS dulu. Paling aku ingat masa bulan Ramadhan masa tahun 2008. Aku & sahabat2 seperjuangan aku yang sangat2 aku sayangi kerana Allah sama-sama tiap2 hari buat sosej & air minum untuk dijual petang-petang kat asrama. Kami semua buat aktiviti tue ramai-ramai tiap2 hari. Tak rasa jemu pun. Tak terasa pun letih bila kita semua ikhlas dalam bekerja campur lagi dengan rapatnya ukhuwwah dengan sahabat buat kerja rasa cepat walaupun kami buat dalam 100 sosej tiap2 hari. Masa tue laa terasa manisnya ukhuwwah antara kita dan sahabat. Kalau dulu orang tanya aku sapa sahabat baik aku, selalunya aku akan jawab aku tak ada sahabat baik. Tapi sejak aku berjumpa dan berukhuwwah dengan sahabat2 seperjuangan aku. Aku mampu katakan dengan yakin diorang laa sahabat aku & aku berbangga aku ada sahabat yang macam tue.

Jadi peliharalah hubungan kita sesama manusia dan juga Allah dalam menjalani kehidupan seharian kita...:)


Mar 21, 2010

10 Muwassafat Tarbiyah (10 Peribadi Muslim)

Dalam kita menjalani kehidupan kita sebagai seorang Muslim kita kadang-kadang tak sedar bagaimanakah sifat dan peribadi seorang Muslim itu. Jadi As-Syahid Imam Hassan Al-Banna telah pun menggariskan 10 Muwassafat Tarbiyah sebagai panduan kepada kita untuk menjadi seorang Muslim yang bukan sekadar pada nama sahaja tapi hati kita, pemikiran kita, pengamalan kita, kata-kata kita, gaya hidup kita dan segala-galanya biarlah berdasarkan asas yang sama iaitu Islam yang berlandaskan Al-Quran dan Sunnah.


1) Aqidah yang Sejahtera (Salimul Aqidah)

Kalau kita gambarkan Islam itu sebagai pokok, aqidah itu adalah pada akarnya. Akar yang kukuh menghasilkan pokok yang kukuh kuat dan tak akan tergugat walaupun ditiup angin yang sangat kencang. Maka kalau kita mempunyai kekuatan aqidah yang mantap dan sukar digugat, secara tak langsung meningkatkan keyakinan kita terhadap Allah dan Rasul-Nya.

2) Ibadah yang benar (Shahihul Ibadah)

Ibadah terbahagi kepada dua iaitu ibadah wajib dan ibadah sunat. Ibadah yang wajib itu dah pasti kena buat. Tapi untuk melengkapi apa yang dikatakan dengan shahihul ibadah nie, kita tak sekadar menunaikan yang wajib saja tapi kita mampu beristiqamah dalam melaksanakan ibadah yang sunat itu. Tapi tak laa sampai melampau-lampau dalam beribadah sampai buat perkara yang Nabi sendiri tak buat. Makna kata tahu yang mana satu dikatakan ibadah dan yang mana satu adat & mampu menentukan apa yang bid'ah dan apa yang tidak. Dengan itu, dapatlah kita kecapi shahihul ibadah.

3) Kuat Tubuh Badan (Qawiyyul Jism)

Kekuatan tubuh badan tue sangat penting untuk setiap Muslim. Andai kita tidak mempunyai kekuatan tubuh badan jangankan nak pergi berperang, nak solat pun susah sebab tubuh badan kita tak kuat. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud :

"Mukmin yang kuat itu lebih baik dan dicintai Allah daripada mukmin yang lemah, tetapi pada keduanya ada kebaikan."

4) Akhlaq yang mantap (Matinul Khuluq)

Untuk mencapai akhlaq yang mantap tak lain tak bukan kita perlu mencontohi role-model terhebat kita iaitu Rasulullah saw yang mana akhlaq baginda adalah Al-Quran. Jadi menjadi satu keperluan kepada setiap Muslim untuk berusaha menjadi lebih baik dari hari ke hari. Malah akhlaq yang baik itu akan dipandang bukan sahaja oleh orang Islam malah orang bukan Islam dan ini boleh jadi satu dakwah kepada diorang dengan menunjukkan Islam itu sememangnya satu cara hidup yang sempurna.

5) Fikiran yang berpengetahuan (Mutsaqqaful Fiqr)

Seorang muslim perlu berpengetahuan tentang Islam dan maklumat am supaya mampu menceritakan kepada orang lain perihalnya di samping perlu bersumberkan kepada Al-Quran dan Hadis serta ulama’ yang thiqah. Pesan Imam Banna:

"Perlu boleh membaca dengan baik, mempunyai perpustakaan sendiri dan cuba menjadi pakar dalam bidang yang diceburi."
Jadi lesulah kita kalau kita tak mampu nak menguasai ilmu dan isu semasa. Buktinya senang je, tengok saja umat Islam sekarang. Tak payah jauh pun takpe, kita tengok orang Melayu Islam adakah budaya ilmu itu hebat dalam kalangan kita sendiri? Ataupun adakah kita nie menuntut ilmu sekadar terima saja apa yang diberi tanpa menilai apa yang baik dan apa yang tidak. Kita hanya menerima saja ilmu-ilmu yang ada seperti riba' lalu kita praktikkan perkara itu dalam kehidupan kita sedangkan kita  tahu riba' itu haram dalam Islam.

6) Mampu berusaha (Qadiran 'Ala Kasbi)

Seorang muslim walaupun kaya, perlu bekerja. Tak perlu bagi kita nak terlalu mengejar jawatan dalam organisasi atau kerajaan. Adakalanya meletakkan jawatan dan menumpukan tumpuan kita dalam gerak kerja Islam itu lebih utama dari gaji kita. Tapi perlulah setiap pekerjaan itu dilaksanakan dengan keikhlasan dan ihsan. Kerja-kerja itu juga perlu dilaksanakan dengan betul. Dalam soal pemakanan pula, memilih dalam mencari makanan yang betul-betul diyakini halal. Andai statusnya diragui terus tak beli atas dasar nak memelihara diri kita dari makan perkara-perkara yang haram yang akan memberi mudarat yang lebih besar di masa hadapan.

7) Mampu melawan nafsu (Mujahadatul 'Ala Nafsi)

Seorang muslim perlu mempunyai azam yang kuat untuk melawan kehendak nafsunya dan mengikut kehendak Islam di samping tidak menghiraukan apa orang lain kata dalam mempraktikkan Islam yang sebenarnya. Perlulah diingatkan bahawa dai'e mungkin melalui suasana sukar yang tidak akan dapat dihadapi oleh orang yang tidak biasa dengan kesusahan.

8) Menjaga Waktu (Haarithun 'Ala Waqtihi)

Sentiasa beringat bahawa waktu, nilainya lebih mahal dari emas, waktu adalah kehidupan yang tidak akan kembali semula. Mengimbau kembali sejarah di zaman dahulu, para sahabat sentiasa berdoa agar diberkati waktu yang ada pada mereka. Firman Allah swt :

وَٱلۡعَصۡرِ (١) إِنَّ ٱلۡإِنسَـٰنَ لَفِى خُسۡرٍ (٢) إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلۡحَقِّ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلصَّبۡرِ (٣)


Maksudnya : Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.(3)

9) Tersusun dalam urusan (Munazzamul Fi Syu'unihi)

Untuk manfaatkan waktu dengan baik, maka timbulnya keperluan kepada penyusunan dalam segala urusan. Gunakanlah segala masa dan tenaga tersusun untuk manfaat Islam dan dakwah.

10) Berguna/Bermanfaat untuk orang lain (Naafi'un Lighairih)

Da'ie umpama lilin yang membakar diri untuk menyuluh jalan orang lain. Da'ie adalah penggerak kepada dakwah dan Islam. Masa depan Islam, hidup dan terkuburnya Islam bergantung kepada da’ie. Amal Islam seorang da’ie ialah untuk menyelamatkan orang lain daripada kesesatan. Da'ie akan sentiasa merasa gembira bila dapat membantu orang lain. Paling indah dalam hidupnya ialah bila dapat mengajak seorang manusia ke jalan Allah.

Mar 19, 2010

Memori Usrah

Malam nie banyak pulak memori datang buat hati nie kejap sayu kejap gembira & macam2 lagi laa. Tapi memori2 nie laa yang buat aku tersenyum bila fikir balik aku nie kalau nak banding dengan diri aku dulu2 rasanya memang lain laa kan. Mula2 aku kenal usrah masa form 1 kat SMKA Sultan Azlan Shah (SMKASAS). Masa tue bila sebut je usrah semua orang takut...huhu. Naqib pulak bagi aku masa tue adalah orang yang jaga dorm...hmm. Aku ingat lagi naqib aku masa form 1, Abang Hafizazli & Abang Acap Ghazali. Masa form 2 naqib aku Abang Fendi & Abang Aizat Jipri. Naik form 3 aku tak ada naqib sebab aku jadi naqib. Masuk form 4 naqib aku dekat KISAS Abang Nasrun & Abang Shafiq...tak lupa naqib aku lagi Abang Kimi (ex-KU KISAS 2008), naqib aku sampai aku form 5. Sekarang kat UTP lagi bertambah naqib2 aku..huhu. Abang Luqman, Abang Azraai, Abang Fauzi, Abang Zul Aiman, Abang Asyran & Abang Din. Nie laa nama-nama yang aku akan pahat dalam memori aku sebagai orang yang banyak jasanya dalam idup aku. Diorang laa yang bimbing aku sampai aku jadi macam mana diri aku sekarang. Insya-Allah ukhuwwah itu akan kekal selama-lamanya.

Tak lupa jugak yang bukan naqib aku tapi tetap banyak membantu aku dalam menjalani kehidupan aku & membantu aku dalam perjuangan yang berat nie...kalau nak disebut satu-satu nama tak larat pulak nak taipkan tapi tetap jasa tue aku tak akan lupa sampai bila-bila.

Sampai sekarang daripada aku nie takut dengan usrah, malas datang usrah aku jadi orang yang dekat hatinya dengan usrah. Betapa besarnya jasa usrah dalam membentuk aku menjadi macam mana aku sekarang walaupun aku nie still aku consider sebagai budak nakal lagi. Tapi alhamdulillah, output yang aku dapat daripada usrah bukan sekadar perkongsian ilmu yang bermanfaat, tapi aku bertemu orang yang boleh aku anggap sebagai sahabat aku daripada usrah. Orang yang dapat betulkan aku masa aku tersilap langkah, nie yang aku jumpa masa usrah. Beruntunglah bagi orang yang commit dalam usrah. Sesungguhnya anda sudah hampir bertemu dengan kemanisan iman itu.

Daripada usrah nie laa aku berjumpa dengan mutiara2 yang selalu digembar-gemburkan senior2 KISAS dulu. Kat UTP plak....still mencari. Andai aku tak komit dengan usrah dulu, boleh ke aku jadi macam mana diri aku sekarang? Sungguh kita nie hidup dalam perancangan Allah. Sungguh Allah dah tentukan takdir kita. Pun begitu kita masih diberi pilihan sama ada nk patuh atau kufur pada Allah. Tak kira apa pun pilihan kita Allah tetap sayangkan kita sebagai hamba-Nya. Tetap Allah tunjukkan jalan ke arah kebenaran. Macam2 bentuk Allah tunjuk. Melalui bala bencana kita nampak Allah tegur kita untuk berubah. Kita je yang tak sedar betapa Allah sayangkan kita tapi kita masih ingkar dengan apa yang diperintah Allah.

Jadi..kepada yang masih berusrah..komitlah dengan usrah anda..jgn rasa jemu..sesungguhnya output yang akan diterima itu sangatlah diluar jangkaan kita..
Ada Ilmu...sampaikan walaupun sedikit

Hari nie aku wat rutin harian aku iaitu online...cuti2 xde keje len ngadap laptop je aku nih. Tapi rasanya kat kampus pun asek depan laptop gak. Online pun online cuma rutin dia sedikit berbeza. Kalau kat kampus tue duk depan laptop tue sama ada online, wat esaimen, maen game or tersadai je kat situ tp aku away. Tapi kat umah nie memang aku duk depan laptop je laa. Letak laptop kat ruang tamu umah, sambil tengok tv sambil online, sambil baca buku sambil online, dll...semua aktiviti aku mostly depan laptop. Ada jugak keluar tapi jarang sebab tak ramai member balik cuti kali nie. So disebabkan xde mende nak buat aku pun duk depan laptop je laa.


Yang heran, hilang pulak segala idea nak mengupdate blog nie masa cuti kali nih. Kalo tak masa nie aku manfaatkan utk imarahkan blog nie. Bukan apa, nak melatih diri sendiri gak. Kalau nak bilang bape ramai yang baca blog aku nih memang boleh bilang laa kot. Aku tak mengharap semua orang Malaysia bukak blog nih. Aku pun banyak salah silap lagi. So kalau ada apa2 yang tak kena dalam penulisan aku nih tegur2 laa ek. Aku nie bukan orang bidang agama pun, bidang ICT tp nak tulis bab2 agama lak..xpe2..ak pn nk jd teknokrat Islam kan, so kna laa dalami jugak ilmu agama.

Malam nie aku tengok pertandingan akhir Rancangan Realiti TV Adik-adikku kat Tv1. Boleh tahan laa jugak bila aku tengok macam2 style penyampaian tazkirah dari peserta-peserta yang rata-ratanya still sekolah rendah. Tapi bagus laa program nie, sekurang-kurangnya nie sebagai satu usaha nak melahirkan dai'e di masa hadapan. Dengan kemahiran masing-masing, kita sebarkan dakwah melalui setiap medium yang halal dalam Islam. Kalau kita mampu untuk bercakap di khalayak ramai, apa salahnya berkongsi sedikit ilmu. 


Tapi berdakwah nie bukan sekadar bagi tazkirah kat surau, bagi kuliah kat masjid or bagi ceramah saja. Even masa kita duk sembang2 dengan kawan-kawan pun kta boleh masukkan elemen dakwah. Mungkin dalam bentuk penceritaan untuk memberi kesedaran. Jadi melalui program adik-adikku nih Insya-Allah kita mencungkil bakat anak-anak muda dan memandunya ke jalan yang diredhai Allah. Tahniah kepada JAKIM atas usaha ini dan tahniah kepada Tv1 kerana menyiarkan program macam nie.

Walaupun dia ala2 Pidacil cam kat Indon pn apa salahnya, benda baik elok ditiru. So kalau kita nie ada walaupun secebis ilmu agama jangan takut untuk disampaikan. Kongsikan saja walaupun sikit. Itu lebih bagus daripada tak berdakwah langsung. Sabda Rasulullah s.a.w.

"Wahai Manusia, sesungguhnya Allah berfirman kepadamu: Suruhlah (manusia) berbuat ma'ruf dan cegahlah mereka dari kerja-kerja munkar sebelum ( tiba suatu waktu di mana) kamu meminta, lalu aku tidak lagi menerimanya, dan kamu memohon pertolongan lalu aku tiak menolong kamu lagi" .
(Hadis Riwayat Ibn Majjah dan Ibn Hibban)

Mungkin kita masih belum cukup ilmu tapi kita masih perlu menyampaikan apa yang kita tahu & pada masa yang sama kita cuba melengkapkan diri. Jadi jangan letakkan satu persepsi bahawa diri sendiri tak mampu buat sesuatu perkara. Tue satu bentuk pemikiran yang bagi aku sangat laa tak baik. Kita kena sentiasa bersikap positif dan optimis dengan kemampuan kita. Allah tak akan bebankan kita dengan sesuatu yang kita tak mampu nak hadapi. Tapi kalau kita bersungguh-sungguh, Insya-Allah kita akan menemui jalan yang benar.


Takut juga kalau kita tak sampaikan apa yang Allah suruh kita sampaikan nanti kita dilaknat Allah pula. Firman Allah :

إِنَّ ٱلَّذِينَ يَكۡتُمُونَ مَآ أَنزَلۡنَا مِنَ ٱلۡبَيِّنَـٰتِ وَٱلۡهُدَىٰ مِنۢ بَعۡدِ مَا بَيَّنَّـٰهُ لِلنَّاسِ فِى ٱلۡكِتَـٰبِ‌ۙ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ يَلۡعَنُہُمُ ٱللَّهُ وَيَلۡعَنُہُمُ ٱللَّـٰعِنُونَ

Maksudnya : Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami menerangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk. 
(2:159)

Aku dah banyak kali dah cite pasal keperluan dakwah nie, ntah bape kali da kan...yang baca pun sampai da jemu kot baca. Sambil2 baca diorg dalam hati (xde bende len k nak tulis...asek psl nie je). Sebab aku rasa benda nie laa yang penting pun tue sebab aku tekankan lebih. Dah ada ilmu kena laa berdakwah. Sekarang pun dakwah tue dah jadi fardhu ain disebabkan tiadanya payung yang menaungi umat Islam sekarang iaitu Khilafah.

Sekian..

Mar 14, 2010

Ilmu itu semuanya milik ALLAH

Pergi kenduri hari nie aku berjumpa dengan sahabat lama aku. Sahabat sekolah rendah dulu. Alhamdulillah dia orang yang bagi aku hebat. Walaupun berasal dari sekolah yang latar belakangnya tidaklah berlatar belakangkan sekolah agama. Cuma mengambil Kelas Aliran Agama (KAA) saja. Alhamdulillah sekarang dia meneruskan pengajian di Kolej Islam Darul Ridzuan di Kuala Kangsar dalam bidang syariah. Syeikh ana doakan nta berjaya dalam pengajian nta. Semoga cita-cita menyambung pelajaran ke Jordan tercapai.


Pun begitu, aku ditanya satu soalan yang bagi aku agak cepumas...huhu. Sahabat tue tanya aku kenapa tak sambung dalam bidang agama? Terus aku ter'flashback' zaman lepas SPM dulu yang mana aku telah di'target' oleh kawan-kawan se'batch' di KISAS sebagai calon stayer yang akan meneruskan perjuangan di KISAS. Tapi mungkin minat aku yang mendalam dalam bidang ICT menyebabkan aku tak mengambil bidang lain dalam pengajian tinggi aku. Tapi nie bukan alasan bagi aku untuk terus berhenti dalam terus belajar ilmu-ilmu ALLAH nie.

Pastu teringat pulak kata-kata Ustaz Zul ketika daurah di Baitul Qurra' tahun lepas bila Ustaz cakap "kamu nie budak2 sekolah agama patut pergi Al-Azhar. Kalau takat nak jadi doktor, jadi engineer, kita ada budak Alam Shah, MCKK, dll." lebih kurang camtue jugak laa yang Ustaz kata. Makan dalam jugak aku bila dengar ayat ustaz tue. Macam nak suruh kami semua yang pergi daurah tue stay kat KISAS je. Last2 dari semua geng2 muslimin yang pergi daurah tue dua orang je yang stay. Sahabat aku tue Mursyid (kini Presiden BADAR) & Zuhilman (kini merangkap exco BADAR). Tak dilupakan sahabat2 stayer yang lain Farid, Asroy, Farida, Solehah & Farhana. Antum sume memang hebat. Hanya Allah mampu membalas jasa2 kalian.

Berbalik pada soalan yang sahabat aku tanya tue. Aku juz kata aku nak pegi ke bidang lain pulak. Dia tergelak sikit pastu dia ingatkan aku jangan lost sudah laa. Insya-Allah tak lost aku kata kat dia. Then aku pun promote laa suh dia datang Kembara Sufi kat UTP nanti...huhu..sempat ag kan. Jadinya kat sini tak kira lah bidang apa sekalipun yang kita ambik, kalau kita dah ada basic2 agama nih kita da ada taklifan untuk berdakwah kepada orang lain. Aku terbaca satu artikel menarik yang dia kata dia tak heran kalau budak tak pernah belajar kira 123 xleh baca 123 tapi heran sangat kalau budak da belajar sampai darjah 6 tapi tak reti kira 123. So tak heran laa kalo orang yang tak diberi kelebihan belajar skolah agama langgar perintah Allah sbb mungkin diorang tak tau. Tapi heran sesangat bila orang yang belajar skolah agama langgar perintah Allah..

kembara sufi

Ok. berbalik pada tajuk kita semula...huhu...ngarut dah ak nih...c(=

So aku belajar apa sekalipun semua tue ilmu Allah. Segala teknologi yang ada kat dunia nie semuanya milik Allah, kalau bukan kerana Allah kurniakan manusia nie dengan akal, semua penemuan nie tak akan berlaku. Kalau Allah tak turunkan al-quran pada kita yang penuh dengan hikmah, maka tak wujud segala penemuan2 yang hebat2 kat muka bumi nih. Kita tak mungkin dapat tau. Cumanya niat kita yang menentukan kita belajar nie adakah kerana Allah atau sebab kita nak keja bagus & dapat gaji tinggi saja.
Ingatlah, kalau nak dunia kena ada ilmu, nak akhirat kena ada ilmu, nak dua2 pn kena ada ilmu jugak. Tapi kalau setakat ada ilmu tp tak amal itu tak guna namanya. Jadi manfaatkanlah segala ilmu yang ada ye...c(=

nie post ulang tahun aku yang ke-19...huhu

Mar 12, 2010

Sedikit informasi kepada lepasan SPM09

First thing, congratz to all my juniors sebab dah naikkan lagi nama KISAS. Insya-Allah macam selalu disebut-sebut dalam tazkirah dulu bila kita naikkan nama KISAS bukan sekadar nama KISAS yang naik tapi nama ISLAM itu sendiri. Berbanggalah kerana itulah sumbangan anda kepada dunia ISLAM. Jadi sedikit informasi kepada korang & sape2 lepasan SPM yang laen nie ada beberapa scholar yang dah dibuka. Better cepat sebelum traffic jammed..nanti susah lak nak isi borang. huhuhu.

Antara yang dah dibuka
Selamat Berjaya dalam meneruskan pengajian di peringkat lebih tinggi.
Maklumat lain bleh dapat dari web nih
http://eputra.com


Mar 8, 2010

Halal Haram yang tiada noktahnya...

Aku sebenarnya nak cerita pasal Forum Halal-Fest je. Tapi tetiba terbukak blog sahabat blogger @ sahabat kampus aku iaitu Nasih. Dia da hurai banyak da pasal forum halal fest kat Masjid An-Nur baru-baru nih. Aku sebenarnya not in position untuk ulas benda nie sebab aku tak ada dalam forum smpi laa masa hujung2 forum. Aku duduk kat luar sembang2 ngan beberapa org sahabat & senior tentang isu lain yang agak banyak terkeluar dari apa yang dibincangkan oleh forum..huhu. Cumanya dari apa yang aku tengok berdasarkan ulasan Nasih kat blog dy, ak boleh simpulkan intipati dia lebih kurang dengan kuliah Maghrib yang aku dengar sebelum nih kat Masjid An-Nur jugak. Boleh rujuk kat sini (Halaalan Tayyiba).


Cumanya bila berbincang pasal benda halal haram nie, kita cuma suka berdebat kata itu haram ini haram semuanya haram tapi tak ada tindakan susulan yang dibuat pun. Kita tengok satu benda tue tak ada tanda halal tapi still kita beli walaupun status kehalalan tue diragui. Bukan maksud aku kita kena bergantung pada tanda halal 100% tapi itulah satu penanda aras sst benda tue boleh digunakan atau tak. Jadi kenapa mesti ambil perkara yang diragui tue? Yang halal tue sebenarnya banyak sangat kat dunia nih tapi manusia suka sangat jadi kreatif tak bertempat. Tue yang susah. Itu nak cuba ini nak cuba. Benda yang disuruh tak mau buat, yang dilarang tue yang nak dibuat. Orang kata jangan minum arak..dosa.. Tapi arak juga jadi bahan tegukan tiap2 ari. Orang kata jangan makan makanan yang diragui kehalalannya, tapi tue jugak laa yang kita suka. Makan semua nak standard, nak mahal tapi tak pndi2 nak tengok mana satu yang halal mana satu yang haram. So benda2 nak pilih halal haram nih, kita boleh buat 1 juta forum & seminar sekalipun kalau kita sendiri tak mau berubah tak akan ada perubahan jugak. Allah berfirman:

"Allah tak akan mengubah nasib sesebuah kaum itu melainkan mereka sendiri mengubah nasib mereka."

Itu baru cerita bab makanan, belum lagi bab2 lain. Kalau nak cerita dari sudut akhlak pulak, gejala couple tu sendiri dah ramai orang tanya & discuss halal atau haram benda tue. Hampir mana2 forum yang aku masuk mesti ada thread pasal couple nih. Tue yang aku maksudkan kalau berbincang sejuta kali sekalipun kalau diri sendiri tak nak ubah maka tak berubah jugak. Persoalaannya, haramkah couple? Jadi haram itu mesti ada sebabnya kenapa diharamkan. Couple macam mana yang haram?


Ok, secara mudahnya kalau korang tengok kat taman2 or maybe kat cafe k, kat kelas pn ad jgak, mgkin jgk secara ringkasnya di mana2 pun kita boleh nampak couple. Duduk berdua-duaan tue dah satu mmg nampak sangat salah, pastu duk pegang sana sini pun dah salah (haram dalam mazhab shafie..mgkn diorg tkr mazhab kot masa tue), yang perempuan lak mula laa buat suara manja sampai si lelaki tergoda pun dah haram (suara wanita kan aurat). Ok laa cukup aku bagi takat tue tp byk ag kta boleh nampak dari aksi2 couple2 nih. Macam2 ada. Cumanya cukup yang aku nyatakan tue semuanya tak boleh dan aku yakin boleh bawak kepada yang lebih parah yakni ZINA!!! So kalaulah couple tue dipenuhi dengan perkara2 haram tue, masih halalkah couple tue?

Atau mungkin orang boleh berdolak-dalih pasal couple nih. Diorang kata diorang slalu bg tazkirah kpd satu sama lain. Kononnya couple Islamik laa nie. Aku nak tegaskan kat sini. There is no such thing as couple Islamik!!! Benda nie banyak berlaku kat orang yang belajar Islam tapi amik Islam tue separuh2. Macam mana nie? Da paham agama pun couple masih berlaku. Ingat yang Islam nih syumul. Andai betul korang belajar Islam, mesti ada belajar seerah. Macam mana Siti Khadijah boleh jatuh cinta dengan Nabi Muhammad saw. Hanya dengan sifat Nabi saja. Lepas tue ada ke Nabi ngorat Siti Khadijah. Tak pun, malah Siti Khadijah sendiri hantar Nafisah binti Manbah untuk melamar Nabi Muhammad saw. Adakah masa tue Nabi dah kenal hati budi Siti Khadijah, adakah ketika itu Siti Khadijah tahu bagaimana sifat sebenar Nabi Muhammad? Masing-masing belum kenal sepenuhnya tapi apabila sudah berkahwin, sudah berkenal-kenalan tetap dapat juga kebahagiaan.


So pengajarannya kat sini, kebahagiaan tue tak semestinya dapat daripada couple. Bak kata Ustaz Hasrizal dalam forum Baitul Muslim yang aku ada ulas baru2 nih "Banyakkan Menjadi dari Mencari". Kita kata kita cinta Rasulullah tapi kita tak buat apa yang Rasulullah buat malah kita tiru pulak sunnah Barat yang memang tak kena dengan kita sebagai orang Timur malahan orang Islam. So benda nih kalau pun ditegah secara kasar atau kekerasan tak sepatutnya dipertikaikan malah itulah yang sepatutnya dilakukan sebabnya bukannya tak tahu tapi tak nak ambil tahu itu yang menjadi masalah. Semua tue dah diajar di sekolah, di rumah dll tp penghayatannya tak ada.


So apa puncanya hati jadi keras sampai macam tue. Macam dalam post aku sebelum nie aku da terangkan jugak. Puncanya dari pemakanan kita yang tak jaga halal haramnya. Nampak tak macam mana semua nie berkait. Kita consume benda2 haram nie, didoktrinkan dengan perbuatan2 bertentangan syarak, dll kesannya siapa antara kita nih boleh untuk sangat2 khusyuk dalam solat kita. Even solat pun terganggu kalau dalam badan kita nie ada benda haram. Tapi adakah kita tau status sst perkara itu haram atau tak? Kadang-kadang kita tak tau tapi bila dah tau adakah kita kena mengelat atas sebab kita 'reluctant to change'? Jadi benda halal haram nih tak akan selesai selagi kita sendiri tak mengambil langkah untuk berubah. Cakap banyak mana pun tak guna kalau Kerajaan sendiri tak mau amik pendekatan secara menyeluruh bagi memastikan umat Islam kat Malaysia nih hanya mendapat bekalan yang halal saja.


So secara mudahnya...
Pilihan di tangan kita...

So aku nak promote jugak laa pasal Closing Heart 4 Islam 2010 (h4i2010) 9/3 nanti huhu... Datang ramai2 ek...bawak kawan2 skali..huhu Mar 5, 2010

Halaalan Tayyiba

Firman Allah s.w.t.

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ كُلُواْ مِمَّا فِى ٱلۡأَرۡضِ حَلَـٰلاً۬ طَيِّبً۬ا وَلَا تَتَّبِعُواْ خُطُوَٲتِ ٱلشَّيۡطَـٰنِ‌ۚ إِنَّهُ ۥ لَكُمۡ عَدُوٌّ۬ مُّبِينٌ 

Maksudnya : Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu.
(2:168)

Itu antara ayat yang terkandung di dalamnya Perintah dan Larangan Allah. Di mana perintah dan di mana pula larangan?

كُلُواْ مِمَّا فِى ٱلۡأَرۡضِ حَلَـٰلاً۬ طَيِّبً۬ا
Perkataan كُلُواْ merupakan fi'il amar (kata perintah) yang mana kalau berdasarkan ayat itu Allah wajibkan manusia untuk makan dari makanan yang halal lagi baik. Bukan sekadar halal tapi tak baik.
وَلَا تَتَّبِعُواْ خُطُوَٲتِ ٱلشَّيۡطَـٰنِ‌ۚ إِنَّهُ ۥ لَكُمۡ
Perkataan pula merupakan fi'il Mudhari' dengan Lam Nahiyyah yakni suatu ayat berbentuk larangan menunjukkan perintah larangan manusia mengikuti jejak langkah syaitan kerana syaitan itu musuh yang nyata.
Kalau nak complete detail macam mana dari sudut penerangan hukum boleh rujuk kepada orang yang lebih faqih laa ek. Aku juz tunjuk di mana terdapat perintah dan larangan base on pengetahuan bahasa arab aku je. Credit to my junior Mohd Asyraf Ibrahim sbb tolong sket tadi..huhu..

Jadi pada tanggal 4/3/2010 bersamaan dengan 18 Rabiulawal 1431H telah diadakan Kuliah Maghrib bertajuk Halaalan Tayyiban kat Masjid An-Nur, UTP. Penceramah jemputan ialah Ustaz Ahmad Tajuddin Arshad, pengasas IMP (Islamic Manufacturing Practice).

Pengisian yang sangat menarik tentang makanan2 yang ada di sekeliling kita. Respect dengan ustaz yang mana menekankan nilai2 akhlak Islamiah dalam perusahaan beliau. Dia ada tinggalkan nasihat, kalau nak pilih pemimpin pilih yang tak tinggal solat tahajjud. Itu syarat2 dia. Standard pemimpin hebat Islam semua tak tinggal solat tahajjud, solat dhuha, puasa sunat, menjaga wudhu' dll amalan sunat. Jadi itu standard figure2 hebat Islam. So kalau kita nak jadi seperti mereka kena laa berperlakuan seperti mereka. Macam mana cintanya mereka kepada Allah dan Rasul juga perlu diikuti.

Ustaz ada juga sentuh kenapa orang Yahudi nie hebat. Satunya diorang kalau makan daging, diorang tak makan bahagian organ dalaman. Tapi kita orang Melayu abes kita belasah je semua. Padahal Nabi da sebut organ dalaman nie tak elok. Lepas tue kita nie kalau makan lembu tue semua kita nak dengan tulang pun kita nak. Kalau kat negara Arab, tulang nie dibuang je.

Dari sudut perbezaan kita lagi dengan beberapa negara luar. Kalau kat New Zealand, nak sembelih kambing biri-biri tue diorg mandikan dulu semua kambing & then baru diorg sembelih tue pn lepas diorg cek adakah masih wujud kotoran pada kambing tue. Kalau ada, kena reject. Tapi kat Malaysia lembu tue entah bape banyak tempat dy landing, bape banyak lalat da hinggap, kita men sembelih je. Makna kata, kebersihan kurang terjaga. Wlupn mgkn dr sudut logiknya, kta bkn amik kulit lembu. Yg kotor itu kulit, isi nnt kta cuci. Tapi klu nk bg markah dr sudut kebersihan kn ke lg bagus kta bersihkan dulu lembu tue..:))

Lepas tue antara isi-isi kuliah macam biasa lah apa kesan dari pengambilan makanan haram. Terhalang dari berbuat kebaikan, hati tertutup daripada menerima kebenaran & macam-macam lagi laa. Orang kafir kata kalau orang Islam makan or beli makanan halal, diorang leh gigit jari. Tapi kalau tengok kat Malaysia, 80% produk dikilangkan oleh non-muslim, sekarang sape yang gigit jari.

Banyak laa produk-produk yang tak halal tapi dikatakan halal yang ada kat pasaran sekarang. Kita bukan tau sangat, ilmu pun kurang. So kena laa wat kajian nak tau apa yang boleh & apa yang tak boleh. Jangan maen beli je.

Perlu diingati juga, perkara macam nie bukan secara tak sengaja terjadi tapi inilah strategi yang digunakan musuh Islam untuk melemahkan orang Islam. Bila kita consume benda2 yang tak halal nih hasilnya kita akan bertambah keras ati & macam mana nak hadirkan keikhlasan dalam perjuangan & ibadah kita. Licik sungguh perancangan diorang nih dalam nak menjatuhkan umat Islam. Tapi kita pun 'cerdik' gak pi ikut telunjuk musuh2 Islam.

Ustaz ada cite gak ada sorang Mat Saleh datang Malaysia terkejut tengok KFC byk gile2 kat Malaysia. Sebabnya kat negara dia KFC tue macam kedai utk lower class je. Cam warung tepi jalan....huhu..tp kat sini KFC laa yang paling naik. Termasuk juga laa franchise len cam McD, Pizza, Domino, dll.

So nie antara yang sempat aku catatkan dalam note ak smalam. Ustaz agak ekspress & mengejar masa nak menerangkan semua sekali yang dikongsikan dalam kuliah tue. Insya-Allah esok ada seminar makanan halal kat UTP. Boleh laa dapat input lagi...huhu

Yang Halal itu Jelas
Yang Haram itu Jelas
Di antara keduanya itu Syubhah
Perkara yang meragukan
Tapi manusia tak perasan perkara tersebut
Jadi buat laa pilihan sekarang
Nak yang Halal atau yang Haram

Mar 2, 2010

Lagi Teruk dari Binatang!!!

Sumber Al-Ahkam
Sumber KLPos
Sumber Harakah


Al-Fatihah untuk adik Syafia Humairah. Mungkin aku agak lewat post benda nih tapi tak apa lah. Isu masih segar. Cumanya aku tak boleh tahan marah & sedih bila tengok berita macam nie. Kalau sebelum nie kita dikejutkan dengan kes adik Nurin Jazlin Jazimin yang dibunuh kejam dan kes adik Sharlinie yang tak selesai2. Sekarang kita dikejutkan pula dengan kes yang aku kira paling & sangat2 kejam laa rasanya. Bunuh budak 3 tahun & si pembunuh pula ada hubungan dengan ibu budak tersebut. Si Ibu pun tak perasan selama nie anak dia kena dera. Layak ke jadi mak kalau macam nie? Kerana cinta abes sume dianggap baik je kat teman lelaki tue padahal dengan suami sebenar tak cerai pun lagi. Islam ajar kita buat macam nie ke?

Benda nie binatang pun tak sanggup buat rasa aku. Mak kucing sanggup gadaikan nyawa nak pertahankan anak2 dia. Tapi kita manusia nie yang Allah bagi akal nak bezakan antara baik & buruk boleh pulak bunuh budak. Mana pertimbangan kita sebagai manusia? Dah hilang akal ke?

dalam surah al-A'raaf ayat 179 Allah berfirman

وَلَقَدۡ ذَرَأۡنَا لِجَهَنَّمَ ڪَثِيرً۬ا مِّنَ ٱلۡجِنِّ وَٱلۡإِنسِ‌ۖ لَهُمۡ قُلُوبٌ۬ لَّا يَفۡقَهُونَ بِہَا وَلَهُمۡ أَعۡيُنٌ۬ لَّا يُبۡصِرُونَ بِہَا وَلَهُمۡ ءَاذَانٌ۬ لَّا يَسۡمَعُونَ بِہَآ‌ۚ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ كَٱلۡأَنۡعَـٰمِ بَلۡ هُمۡ أَضَلُّ‌ۚ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمُ ٱلۡغَـٰفِلُونَ

"dan Sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia Yang mempunyai hati (Tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan Yang mempunyai mata (Tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan Yang mempunyai telinga (Tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang Yang lalai."

Nie laa jadinya bila Islam diketepikan dari aturan kehidupan. Sistem sosial yang korup hasil bawaan barat nie dah menghancurkan kita umat Islam & dah hancurkan umat manusia kat muka bumi nih.

Kepada pihak2 berwajib.
Masih yakinkah anda dengan sistem sedia ada?
Sudahkah anda bersedia tukarkan semua sistem ini kepada sistem Islam?
Adakah anda masih yakin undang2 dan perlembagaan sedia ada masih mampu mengawal kegilaan manusia di Malaysia sekarang nie?